• info@meetbosnia.com
  • +387 61 240 286
  • 🎧 Customer service 24/7

Aladža u Foči, Tjentište i Trebinje – jednodnevni izlet iz Sarajeva

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Šta očekivati:

-Nezaboravni cjelodnevni izlet iz Sarajeva

-Prijevoz modernim vozilima na principu “od vrata do vrata”

-Obilazak čuvene Aladža džamije u Foči

-Nacionalni park Sutjeska – posjeta spomeniku u Tjentištu

-Obilazak Trebinja

-Ture u malim grupama – max. 8 putnika

-Profesionalni vodič

Aladža u Foči, Tjentište i Trebinje - jednodnevni izlet iz Sarajeva
Aladža u Foči, Tjentište i Trebinje – jednodnevni izlet iz Sarajeva

U našem jednodnevnom izletu posjetiti ćemo istinska remek-djela prirode i vrhunska arhitektonska ostvarenja jugoistočne Bosne. Vidjet ćemo čuvenu Aladža džamiju u Foči,  spomenik u Nacionalnom parku Sutjeska (u Tjentištu) te posjetiti prekrasni grad na Trebišnjici – Trebinje.

Foča – Aladža džamija

Naša prva destinacija je grad Foča. U Foči ćete imati priliku da vidite čuvenu, nedavno rekonstruisanu, Aladža džamiju (poznatu i kao Šarena džamija i džamija Hasana Nezira) Klasificirana je kao jedna od najvećih džamija i prva džamija u Bosni i Hercegovini izgrađena u klasičnom osmanskom stilu. Aladžu je sagradio bliski saradnik Mimar Sinana, Hasan Nezir, 1549. godine, a njena najveća vrijednost je ta što su sve kasnije džamije izgrađene po ideji Aladžine džamije. Aladža je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine i  predstavlja jedno od najznačajnijih arhitektonskih dostignuća u Bosni i Hercegovini.

Nacionalni Park Sutjeska

Nacionalni park “Sutjeska” najstariji je i najveći nacionalni park u Bosni i Hercegovini a svojim ljepotama mami pažnju turista iz cijelog svijeta. Park obuhvata široko planinsko područje na tromeđi Bosne i Hercegovine i Crne Gore, oivičen je rijekama Pivom, Drinom, izvorišnim tokom Neretve, a nadvijaju ga planinski masivi Bioča, Vučeva, Maglića, Volujaka, Lebršnika i Zelengore.  Zbog svoje vrijednosti i netaknute prirode, ovaj nacionalni park 2000. godine dospio je u II kategorijiu IUCN-a (Odjeljenja UN-a za zaštitu prirode i prirodnih dobara). U srcu Parka smješten je i strogi prirodni rezervat Perućica , najočuvanija i najveća prašuma u Evropi.  Što se tiče naše posjete Nacionalnom parku “Sutjeska,  vidjet ćemo nezaobilazni memorijalni kompleks izgrađen u spomen čuvenoj Bici na Sutjesci (Peta ofanziva, “Operacija Schwarz”) u Tjentištu. Centralni dio memorijalnog kompleksa je monumentalni spomenik, koji je izgradio akademski vajar Miodrag Živković, kao i spomen-kuća Bitke na Sutjesci.

Trebinje

Nakon posjete Tjentištu, krećemo put Trebinja, grada koji se može dičiti iznimnim prirodnim ljepotama te važnim kulturno historijskim spomenicima. Među najatraktivnijim ljepotama ovog grada je svakako rijeka Trebišnjica, nekada najveća ponornica u Evropi (98 km), koja svojim najljepšim dijelom protiče kroz sam grad. Rijeka Trebišnjica, zbog mirnog toka, pogoduje odvijanju sportskih disciplina. Izuzetna čistoća i bistrina su pogodni za ronjenje, a zbog velikog ribljeg bogatstva, velika je atrakcija za ribolovce. Dom je i nekih endemskih vrsta poput ribe “gaovice” i nadaleko čuvene “čovječije ribice” koja nastanjuje njene podzemne tokove. Jedan od najljepših mostova na Trebišnjici je Petrovića (Arslanagića) Most koji ćemo posjetiti na našem izletu.

U samom centru grada pored Trebišnjice ćete pronaći mnoge od njih, a svakako da ćemo posjetiti i druge atrakcije u neposrednoj blizini grada.Stari grad Trebinje.

Trebinje - Arslanagića Most
Trebinje – Arslanagića Most

Trebinjski Stari grad je nastao kao potreba Turaka da organizuju svoje posjede u Hercegovini uslijed velikih promjena (Padom Novog i Risna u Mletačke ruke) nastalih u doba ratova sa Svetom ligom (1683-1699). Grad je sagrađen na desnoj obali Trebišnjice iznad najdubljeg mjesta u rijeci, tzv. Ban-vira, koji nosi naziv po legendi o banu koji se utopio u viru. Najveće zasluge za razvoj grada kao tvrđave nosi Osman-paša, osnivač porodice Resulbegović. On, 1714. godine započinje radove na gradu koje nakratko prekida rat sa Venecijom. Dovodi majstore iz Dubrovnika, a radnu snagu iz okolnih mjesta (Ljubinje, Cernica, Nikšić). Naredne godine oko grada je iskopan hendek (kanal) koji je povezan sa Trebišnjicom. Za njegovo vrijeme sagrađene su “Sultan-Ahmedova” i “Osman-pašina” džamija, te “sahat-kula” koja i danas uspješno prkosi zubu vremena. Stari grad “Kastel” je u početku imao oblik trougla koji je vremenom zaobljen, a svoju konačnu fizionomiju sa kulama, hendekom i bedemima dobio je u prve četiri decenije XVIII vijeka.

Ljetna bašta Platani

Platani su jedan od najprepoznatljivijih simbola Trebinja.  Ljetna bašta Platani predstavlja oazu u vrelim danima gdje ćete se moći okrijepiti u hladu drveća starog preko 120 godina. Sa prirodnim hladom 16 gorostasnih platana i preko 500 mjesta, u srcu grada, ova bašta je jedinstvena i predstavlja omiljeno mjesto sastajanja svih trebinjskih generacija, a i gostiju koji prolaze kroz ovaj grad na putu do Jadranskog mora.

Ljetna bašta Platani - Trebinje
Ljetna bašta Platani – Trebinje

Manastir Hercegovačka Gračanica

Turistički kompleks Hercegovačka Gračanica je najposjećenija lokacija sakralnog karaktera u istočnoj Hercegovini. Hercegovačka Gračanica je izgrađena kao ispunjenje želje čuvenog srpskog pjesnika Jovana Dučića izražene u njegovom testamentu. Želio je da bude sahranjen na jednom od brda koja okružuju Trebinje u crkvi nalik “onoj na Kosovu”, misleći na Kosovsku Gračanicu, najpoznatiju zadužbinu kralja Milutina iz 1321. godine.

Hercegovačka Gračanica - Trebinje
Hercegovačka Gračanica – Trebinje

Muzej Hercegovine – opcionalna posjeta

U centru grada Trebinja možete posjetiti u Muzej Hercegovine. Muzej Hercegovine je nastao kao plod ideje najpoznatijeg Trebinjca, pjesnika i diplomate, Jovana Dučića. Osnovan је 1952. godine. Prvo arheološko iskopavanje muzej je obavio 1957. godine na crkvi Sv. Petra u Zavali. Prvu publikaciju, pod nazivom Trebinje I, Vasilija Koraća, izdao je 1966. godine. Godine 1975. pokreće časopis Tribunija. Raspolaže sa oko 1.500 m² korisnog prostora, od čega je oko 800 m² izložbeni prostor.

 

 

POLAZAK: Subota, 26.09.2020 u 08:00 i nedjelja, 27.09.2020. u 08:00

TRAJANJE TURE: 12-13 sati

CIJENA: 35 KM

UKLJUČENO:

-Prijevoz “od vrata do vrata” što uključuje:

-Pick-up na vašoj adresi

-Drop-off na vašoj adresi

-Prijevoz tokom cijelog puta

-Posjeta lokacijama navedenim u programu

-Profesionalni vodič

-Ulaz u Tjentište

NIJE UKLJUČENO:

-Troškovi hrane i pića

-Opcionalani ulazi u muzeje

REZERVACIJE:

-Booking forma na našoj stranici

-Poziv/sms/Viber/What’s App: +387 61 240 286

-Email: info@meetbosnia.com

 

NAPOMENE:

*Cijena je bazirana na grupi od 8 ljudi

*Ručak nije organizovan od strane “MEET BOSNIE”. U toku puta imamo slobodno vrijeme rezervisano za ručak, te svako može odlučiti kada će i da li će ručati na mjestu po preporuci našeg vodiča ili po sopstvenom odabiru.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

CityFoča i Trebinje
Price35 KM€
Activity (H)12 - 13 sati

Meet Bosnia Travel - City tours and excursions

Meet Bosnia is Travel agent located in Sarajevo, specialized in tours in Bosnia and Herzegovina and Balkan region. Years of experience is behind us and lots of satisfied customers, what is reason to continue in doing thing we love.

Contact Info

  • info@meetbosnia.com
  • +387 61 240 286

Recent tours