• info@meetbosnia.com
  • +387 61 240 286
  • 🎧 Customer service 24/7

Banja Luka – jednodnevni izlet iz Sarajeva na principu “od vrata do vrata”

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Šta očekivati:

-Nezaboravan cjelodnevni izlet iz Sarajeva

-Obilazak grada Banja Luka

-Čuveni Kastel (banjalučka tvrđava)

 -Saborna crkva “Hrista Spasitelja”

-Džamija Ferhadija

-Gospodska ulica

-Profesionalni turistički vodič

-Prijevoz na principu “od vrata do vrata” modernim kombi-vozilima (8+1 sjedišta)

-Ture u malim grupama

Banja Luka - jednodnevni izlet iz Sarajeva
Banja Luka – jednodnevni izlet iz Sarajeva

Čuveni Kastel, saborna crkva Hrista spasitelja, džamija Ferhadija i prelijepi Vrbas samo su neka od mjesta koja Banja Luku čine jednim od najljepših gradova BiH. Na našem jednodnevnom izletu iz Sarajevu u Banja Luku, zasigurno ćete vidjeti najveće atrakcije ovog grada. Turu počinjemo u 08:00 iz Sarajeva a povratak je planiran oko 20:00 sati. Kao i uvijek, za vas organizujemo prijevoz “od vrata do vrata”.

Kastel

Prvo što ćemo posjetiti jeste predivna tvrđava Kastel. Tvrđava Kastel je najstariji i najposjećeniji historijski spomenik u gradu Banja Luci. Upravo na prostoru gradske tvrđave Kastel. pronađeni su najstariji tragovi naselja Banjaluke iz perioda neolita. Tvrđava se nalazi u središnjem dijelu grada, uz obalu prekrasne rijeke Vrbas. O vremenu nastanka ovog objekta ne postoje pouzdani podaci. Međutim, mnoge okolnosti upućuju na zaključak da se upravo tu nalazilo rimsko naselje Castra. U prilog ovakvim tvrdnjama idu i arheološki nalazi koji su pronađeni na prostoru današnjeg Kastela, a odnose se na rimsku keramiku, novac i građevinarstvo. Posebno važan nalaz je antički žrtvenik posvećen bogu Jupiteru pronađen 1885. godine prilikom gradnje mosta preko Crkvene. Također, na prostoru tvrđave pronađeni su ostaci slavenskog naselja iz perioda ranog srednjeg vijeka (od VIII do XII vijeka). Intezivna izgradnja Kastela počinje u pretposljednjoj deceniji XV vijeka, za vrijeme Turske okupacije i vladavine Ferhat-paše Sokolovića (1574-1588) koji pored ovog utvrđenja gradi i niz drugih objekata orijentalnog tipa. Ferhat-paša na mjestu današnjeg Kastela prvo gradi svoju utvrđenu tophanu (arsenal), da bi, desetak godina kasnije, tophana prerasla u pravi utvrđeni grad sa kulama i tabijama, koji se neprestano nadograđivao.Tvrđava ali i grad Banja Luka posebno dobijaju na značaju za vrijeme Habsburško-turskih ratova kao važan geostrateški centar.

 

Saborna crkva Hrista spasitelja

Jedan od najznačajnijih religijskih objekta i turističkih destinacija u Banja Luci koju ćemo posjetiti je Saborna crkva Hrista spasitelja. Izgradnja Saborne crkve “Svete Trojice” (kako se ranije zvala) u centru grada je bio prvi veći graditeljski poduhvat u Banjaluci nakon Prvog svjetskog rata. Građena je na praznom prostoru ispred tadašnje kafane “Balkan” od 1925. godine. Projektovao je beogradski arhitekt, Dušan Živanović. Crkva je izgrađena u srpsko-vizantijskom stilu, koji se u BiH javlja u arhitektonskoj praksi krajem XIX i početkom XX vijeka. Građevinski, crkva je završena 1929. godine, a enterijer je rađen poslije raspisanog jugoslovenskog konkursa, na kojem je nagradu dobio Grigorije Samojlov.  Crkvi je kumovao prvi ban Vrbaske banovine Svetislav Tisa Milosavljević 1929. godine. Izgradnja Saborne crkve iniciraće dalju izgradnju okolnog prostora, a posebno u periodu Vrbaske banovine.

Saborna crkva Hrista spasitelja - Banja Luka
Saborna crkva Hrista spasitelja – Banja Luka
Džamija Ferhadija

Ferhat-pašina džamija u Banja Luci, poznatija kao Ferhadija, proglašena  je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Izgrađena je 1579. godine u klasičnom osmanskom stilu i predstavlja jedno od najuspješnijih arhitektonskih ostvarenja BiH u 16. vijeku. Nije poznato ko je bio njen arhitekta, ali iz izvora saznajemo da je bio učenik čuvenog osmanskog arhitekte, Mimara Sinana. Izgradnju džamije je finansirao Ferhat-paša Sokolović, bosanski sandžak beg, a o samoj njenoj izgradnji i danas se pričaju mnoge legende. U kompleksu Ferhadije su se također nalazila i 3 turbeta: Ferhat-paše, njegove unuke Safikadune i njegovih bajraktara,

Ferhadija džamija - Banja Luka
Ferhadija džamija – Banja Luka
Gospodska ulica

Nakon pojsete Ferhadiji i sabornoj crkvi, prošetat ćemo ulicom Veselina Masleše, poznatom kao “Gospodska ulica”. Gospodska ulica je najpoznatije banjalučko šetalište koje nosi dva imena, jedno je ulica Veselina Masleše, a drugo je opće poznato ime prihvaćeno u narodu – “Gospodska ulica”. Nekad se na mjestu današnje “Gospodske ulice“ nalazila bara zvana Muslina bara, koja je zimi služila kao klizalište za djecu. Poznati banjalučki trgovac Toma Radulović, bio je prvi koji je dobio dozvolu da u gradu otvori trgovinu, izgradio je jednospratncicu 1855. Dosadivši da mu u radnju ulaze seljaci i slabo šta pazare, on je na zgradu samoinicijativno, istakao rukom napisan naziv „Gospodska ulica“. To je bilo neposredno pred ulazak Austrougarske vojske u Banjaluku, pa su oni ovaj naziv i prihvatili te se ulica zvanično zvala „Herren gasse“ do 1918. Naziv se primio, prvo na austrijskim razglednicama, na kojima je Gospodska nazvana Herrengasse, a potom i u svakodnevnom govoru. Prije njihovog dolaska zvala Pivarska. Krajem XIX vijeka u Gospodskoj ulici (ulica Veselina Masleše) podignut je niz jednospratnih neorenesansnih zgrada, a kasnije i sa stilskim elementima secesije, namijenjenih trgovini i stanovanju Većina objekata namjenjenih stanovanju i trgovini, koja je u ovoj ulici izgrađena krajem 19.vijeka sačuvana je i danas, sa dekorativnim kupolama i ukrasima oko prozora i balkona čineći reprezentativnu pješačku zonu u središtu grada.

Gospodska ulica (ulica Veselina Masleše) u Banja Luci
Gospodska ulica (ulica Veselina Masleše) u Banja Luci
Spomenik Safikadi

Safikadin grob koji se nalazi u centru grada, ispred tvrđave Kastel, svjedoči o banjalučkoj legendi vječne ljubavi (Romeo i Julija u banjalučkoj verziji). Legenda kaže da se mlada i lijepa, banjalučanka, Safikada na prvi pogled zaljubila u stasitog austro-ugarskog vojnika koji je čuvao stražu na zidinama Kastela. Naredba o iznenadnom pokretu austro-ugarske vojske bila je strahovit udarac njihovoj, još nedoživljenoj, sreći. Na rastanku, dvoje mladih su se zakljinjali na vječnu ljubav i vjernost do groba. Nakon izvjesnog vremena dođe vijest o njegovoj pogibiji a Safikada bacajući svoje tijelo pred top, koji je sa Kastela označavo podne, povika: «Vijerna sam ti do groba». Njeno mrtvo tijelo je palo na mjestu danšnjeg spomenika gdje i danas zaljubljeni parovi pale svijeće za ljubav.

Safikada
Safikada

POLAZAK:

subota, 29.08.2020. u 08:00 sati

nedjelja, 30.08.2020. u ’08:00 sati

TRAJANJE TURE: 11-12 sati

CIJENA IZLETA: 35 KM

UKLJUČENO:

-Prijevoz modernim kombi-vozilima na principu “od vrata do vrata” što uključuje:

-Pick-up na vašoj adresi

-Drop-off na vašoj adresi

-Prijevoz u toku cijelog putovanja

-Obilazak grada Banja Luke

-Ture u malim grupama (maximalno 8 osoba)

-Profesionalni vodič

 

NIJE UKLJUČENO:

-Troškovi hrane i pića

-Opcionalni ulazi u muzeje u Banja Luci

-Privatni troškovi

REZERVACIJE:

-Putem booking forme na našoj stranici

-Poziv/sms/What’s App/Viber na broj: +387 61 240 286

-Email: info@meetbosnia.com

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

CityBanja Luka
Price35 KM€
Activity (H)12 sati

Meet Bosnia Travel - City tours and excursions

Meet Bosnia is Travel agent located in Sarajevo, specialized in tours in Bosnia and Herzegovina and Balkan region. Years of experience is behind us and lots of satisfied customers, what is reason to continue in doing thing we love.

Contact Info

  • info@meetbosnia.com
  • +387 61 240 286

Recent tours