• info@meetbosnia.com
  • +387 61 240 286
  • 🎧 Customer service 24/7

Goražde, Pješčane piramide i Aladža u Foči – jednodnevni izlet iz Sarajeva

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Šta očekivati:

-Nezaboravni cjelodnevni izlet iz Sarajeva

-Obilazak jedinstvenih pješčanih piramida kod Foče

-Posjeta čuvenoj Aladža džamiji u Foči

-Obilazak Goražda:

-Most spasa

-Prva štamparija u BiH

-Drinske mučenice

-Izletište Rorovi

-Ture u malim grupama – max. 8 putnika u vozilu

-Profesionalni vodič

-Prijevoz modernim vozilima na principu “od vrata do vrata”

Goražde, Pješčane piramide i Aladža u Foči - jednodnevni izlet iz Sarajeva
Goražde, Pješčane piramide i Aladža u Foči – jednodnevni izlet iz Sarajeva

U našem jednodnevnom izletu posjetiti ćemo istinska remek-djela prirode, kultuno-historijske spomenike i mnoge druge atrakcije istočne Bosne i naravno uživati u čarobnoj Drini. Vidjet ćemo jedinstvene pješčane piramide kod Foče,  posjetiti grad Foču i Aladža džamiju te najveće atrakcije dragulja na Drini – Goražda.

Izlet kao i uvijek organizujemo na principu “od vrata do vrata” u malim grupama do maksimalno 8 putnika u vozilu.

Pješčane piramide kod Foče

U blizini Foče, u mjestu Pirni Do, vidjet ćemo pješčane piramide, istinsko remek-djelo prirode!

Ovaj nevjerovatni geomorfološki fenomen nastao je erozijom tla, odnosno na način da se pjeskovita glina  spuštala  niz kamenje i tako gradila piramide. Na ovaj proces su utjecale kiša, snijeg, i sunce i jaki vjetrovi što je zajedno rezultirano nevjerovatnim oblicima piramida koji danas imaju.  Pješčane figure kod Foče slične su onima u Koloradu (SAD), Dolomitima (Italija) i Đavoljoj Varoši (Srbija). Smatra se da su ove piramide stare najmanje 200 godina, a ono što je jako zanimljivo jeste da  se proces erozije nastavlja i danas, tako da piramide ne nestaju, već naprotiv, rastu.

Foča – Aladža džamija

Nakon pješčanih piramida posjetit ćemo Foču. U Foči ćete imati priliku da vidite čuvenu, nedavno rekonstruisanu, Aladža džamiju (poznatu i kao Šarena džamija i džamija Hasana Nezira) Klasificirana je kao jedna od najvećih džamija i prva džamija u Bosni i Hercegovini izgrađena u klasičnom osmanskom stilu. Aladžu je sagradio bliski suradnik Mimar Sinana, Hasan Nezir, 1549. godine, a njena najveća vrijednost je ta što su sve kasnije džamije izgrađene po ideji Aladžine džamije. Aladža je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine i  predstavlja jedno od najznačajnijih arhitektonskih dostignuća u Bosni i Hercegovini.

Goražde

Nakon posjete Foči, nastavljamo u pravcu Goražda – predivnog grada na obalama smaragno-zelene Drine.

U centru Goražda pričat ćemo o čuvenom Mostu spasa, poznatom i kao “most ispod most”. Ovaj most, kako i sam zaziv kaže, imao je u krucijalnu ulogu za vrijeme rata 90-ih, kada su stanovnici opkoljenog Goražda preko ovog mosta prelazili s jedne na drugu obalu rijeke Drine.

Nakon toga imat ćemo slobodno vrijeme za šetnju centrom Goražda, Omladinskom ulicom, ručak i naravno, uživanje na obali Drine.

U Goraždu ćemo pričati i o Drinskim mučenicama – pet sestara Kćeri Božije ljubavi mučki ubijenih 1941. godine u Vojarni, u Goraždu. To je tragična priča o sudbini sestara koje svoju čast i dostojanstvo nisu željele ukaljati pa makar dale i svoje život. Pet sestara Kćeri Božije ljubavi proglašene su blaženim 2011. godine nakon što je papa Benedict XVI pokrenuo proces beatifikacije.

Naša sljedeća destiancija su Rorovi – čuveno goraždansko izletište koje se nalazi na uzvišenju, oko 2 km od samog grada. Sa Rorova se pruža očaravajući pogled na Goražde i predivnu Drinu i to je svakako jedan od razloga velike posjećenosti Rorovima. Također, Rorovi prestavljaju simbol otpora grada Goražda za vrijeme agresije 90-ih te ćete tamo vidjeti brojne eksponate iz rata (tenkove, topove, protivavionsko oruđe), kao i spomen-kuću oficira Armije RBiH, Zaima Imanovića, spomen-obilježje žrtvama rata.

Nakon grada Goražda, posjetit ćemo goraždansku štampariju u Sopotnici. Goraždanska štamparija je nakon štamparije Crnojevića jedna od najranijih štamparija kod pravoslavnih južnih Slavena i prva na teritoriji današnje Bosne i Hercegovine (tadašnje Osmansko Carstvo). Osnovana je u Veneciji 1519. godine, ali je ubrzo premještena u pravoslavnu crkvu Svetog Geogrija u selu Sopotnica blizu Goražda.  Osnivač je bio Božidar Ljubavić, poznat i kao Božidar Goraždanin, koji je bio istaknuti trgovac iz Goražda.  U ovoj štampariji štampane su ćirilične crkvene knjige sve do 1523. godine. Crkva sv. Georgija u Sopotnici godine 2008. proglašena je nacionalnim spomenikom BiH,

 

POLAZAK: subota,  14.11.2020 u  07:00

TRAJANJE TURE: oko 11 sati

CIJENA: 35 KM

UKLJUČENO:

-Prijevoz “od vrata do vrata” što uključuje:

-Pick-up na vašoj adresi

-Drop-off na vašoj adresi

-Prijevoz tokom cijelog puta

-Profesionalni vodič

-Posjeta navedenim destinacijama

NIJE UKLJUČENO:

-Troškovi hrane i pića

-Ulaznice (opcionalne)

REZERVACIJE:

-Booking forma na našoj stranici

-Poziv/sms/Viber/What’s App: +387 61 240 286

-Email: info@meetbosnia.com

 

*Cijena je bazirana na grupi od 8 ljudi

*Ručak ne organizuje Meet Bosnia, vodič daje preporuke za ručak, ali je mjesto i vrijeme ručka slobodan izbor putnika

*Raspored posjeta navedenim mjestima je fleksibilan

*Nošenje zaštitinih maski u vozilu je obavezno

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

CityGoražde i Foča
Price35 KM€
Activity (H)11 sati

Meet Bosnia Travel - City tours and excursions

Meet Bosnia is Travel agent located in Sarajevo, specialized in tours in Bosnia and Herzegovina and Balkan region. Years of experience is behind us and lots of satisfied customers, what is reason to continue in doing thing we love.

Contact Info

  • info@meetbosnia.com
  • +387 61 240 286

Recent tours