• info@meetbosnia.com
  • +387 61 240 286
  • 🎧 Customer service 24/7

Gradačac i Srebrenik – jednodnevni izlet iz Sarajeva

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Šta očekivati:

-Nezaboravan cjelodnevni izlet iz Sarajeva

-Obilazak dragulja sjeverne Bosne:

-Srebrenik

-Gradačac

-Profesionalni turistički vodič

-Prijevoz na principu “od vrata do vrata” modernim kombi-vozilima (8+1 sjedišta)

-Ture u malim grupama (max. 8 putnika)

Gradačac i Srebrenik - jednodnevnni izlet iz Sarajeva; photo credit:Samir Zahirović
Gradačac i Srebrenik – jednodnevnni izlet iz Sarajeva; photo credit:Samir Zahirović

Naredni vikend na nešem jednodnevnom izletu iz Sarajeva otkrivamo dragulje sjeverne Bosne – Srebrenik i Gradačac. Prirodne ljepote ovog kraja te fascinantni kulturno-historijski spomenici koje ćemo obići zasigurno će vas očarati i učiniti da poželite opet se vratiti.

Polasci su u subotu, 03.10. i u nedjelju, 04.10. iz Sarajeva. Kao i uvijek, kupimo vas na vašoj adresi a po poratku vraćamo na istu. U toku izleta sa vama u pratnji bit će naš vodič. Vaše je samo da uživate!

Srebrenik

Naša prva destinacija bit će prekrasni Srebrenik. Prije nego što stignemo u ovaj grad  imat ćemo kraću pauzu za odmor/kafu.

Najznačajnija atrakcija Srebrenika koju ćemo posjetiti je bajkovita srednjovjekovna tvrđava koja još uvijek ponosno stoji i svjedoči o bogatoj historiji ovog grada.

Tvrđava Stari grad u Srebreniku je jedna od najočuvanijih tvrđava iz srednjeg vijeka u BiH. Podignuta je u 14. stoljeću na uzvisini koja ju je činila nepristupačnom za napade. Sastoji se od tri povezana dijela, ima četiri kule i manji dvorac. Bedemi koji su činili glavni odbrambeni omotač grada i vanjski zidovi kula debljine su oko 1,5 metara. Na vrhu stijene iznad gradske kule nalazi se veliki donžon koji je predstavljao glavnu kulu, odnosno najjaču kulu u tvrđavi.

Nakon obilaska tvrđave slijedi slobodno vrijeme u Srebreniku.

 

Gradačac

Nakon obilaska Srebrenika, krećemo ka Gradačcu. Ovaj grad poznat je po svojoj čuvenoj Gradačačkoj tvrđavi koju svakako nećemo izostaviti prilikom našeg obilaska Gradačca.

Prema historijskim podacima tvrđava je dobila današnji izgled, između 1765. i 1824. godine. Tvrđava je postojala decenijama i bila je renovirana više puta od vremena Mehmed-kapetana Gradaščevića 1765. godine. Tvrđava ima dvije cjeline: Donji grad i unutar njega Gornji grad. Cijeli kompleks je opasan bedemima koji zatvaraju površinu od 3500 m2. Karakteristično je da su pojedini dijelovi bedema i kule cijelog kompleksa građeni mnogo pažljivije klesanim kamenom nego mnogi drugi gradovi istog doba u Bosni. Prostor Starog grada ima oblik nepravilnog četverougaonika sa dužinom stranice od oko 180 – 200 m

Centralni objekat, unutar široko razvedenih bedema ove fortifikacije, je od opeke sagrađena trospratna Gradačačka kula s tornjem na vrhu, visoka oko 18m koja je služila u funkciji utvrđenog kapetanova dvora. U kompleksu se također Gradačačka sahat-kula. Tvrđava ima tri ulaza osigurana kapi-kulama.

Kula Husein-kapetana Gradaščevića je situirana u najvišem dijelu Starog grada. Predstavlja tip dvorca feudalca, utvrđenog radi sigurnosti. Na arhitekturu objekta umnogome su utjecale promjene namjene. Na sve četiri strane zadnjeg sprata prvobitno je stajao drveni doksat. Iznad ulaza je također stajao jedan, najvjerovatnije trostrani doksat. Kula se sastoji iz dva dijela: glavne građevne mase sa tri etaže  i i tornja visine 18,2 metara.

U blizini tvrđave nalazi se i Džamija Husejnija. Graditeljska cjelina Husejnije džamije sastoji se od ulaznih kapija, objekta džamije, harema sa nišanima, abdesthane i biblioteke. U džamijsko dvorište Husejnije ulazi se kroz dvije kapije i to, glavne, koja se nalazi sa sjeverozapadne strane, i sporedne, koja se nalazi sa sjeveroistočne strane objekta, za koju se pretpostavlja da je služila kao ulaz Husein-kapetana. Pristup ovoj kapiji omogućen je sa stepenicama iz obližnjeg parka.

Husejnija džamija - Photo credit: @visitgradacac
Husejnija džamija – Photo credit: @visitgradacac

Ono što je karakteristično za Gradačac je bitka za oklopni voz koja se vodila od 22. do 25.10.1992. godine. To je jedan poseban historijat i svaki ovaj datum govori sam za sebe. U vrijeme kada su okupirani gradovi širom Bosanske Posavine dogodila se bitka i historijska pobjeda branilaca Gradačca. Ova akcija je dovela do erupcije oduševljenja te je povratila borbeni moral među braniteljima cijele regije, a gradačačkim borcima je donijela značajne količine neophodnog naoružanja, municije i opreme.

Gradačac - oklopni voz
Gradačac – oklopni voz

Nakon posjete Gradačačkoj tvrđavi i slobodnog vremena, krećemo ka predivnom Hazna jezeru u Gradačcu. Na lijepo uređenim plažama ovog jezera možete prošetati, popiti kafu ili ručati u obližnjem restoranu.

Gradačac- jezero Hazna
Gradačac- jezero Hazna

 

POLAZAK:

subota, 03.10.2020. u 07:00 sati

nedjelja, 04.10.2020. u 07:00 sati

TRAJANJE TURE: 12-13 sati

CIJENA IZLETA: 35 KM

UKLJUČENO:

-Prijevoz modernim kombi-vozilima na principu “od vrata do vrata” što uključuje:

-Pick-up na vašoj adresi

-Drop-off na vašoj adresi

-Prijevoz u toku cijelog putovanja

-Obilazak Srebrenika i Gradačca

-Profesionalni vodič

NIJE UKLJUČENO:

-Troškovi hrane i pića

-Ulaznica za Srebreničku tvrđava 2 KM

-Ulaznica za Gradačačku tvrđavu 1 KM

-Privatni troškovi

REZERVACIJE:

-Putem booking forme na našoj stranici

-Poziv/sms/What’s App/Viber na broj: +387 61 240 286

-Email: info@meetbosnia.com

PLAĆANJE: na licu mjesta, na dan ture

NAPOMENE:

*Zbog epidemiološke situacije u BiH a sukladno donesenim mjerama zaštite , obavezno je nošenje maski u vozilu.

*U toku izleta imamo slobodno vrijeme i vrijeme predviđeno za ručak. Ručak ne organizuje Meet Bosnia, ali naš vodič daje preporuke o mjestu gdje svi zajednički mogu ručati, ali isto tako dajemo opciju slobodnog izbora.

*Redoslijed posjeta navedenim mjestima je fleksibilan

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

CityGradačac i Srebrenik
Price35 KM€
Activity (H)12-13 sati

Meet Bosnia Travel - City tours and excursions

Meet Bosnia is Travel agent located in Sarajevo, specialized in tours in Bosnia and Herzegovina and Balkan region. Years of experience is behind us and lots of satisfied customers, what is reason to continue in doing thing we love.

Contact Info

  • info@meetbosnia.com
  • +387 61 240 286

Recent tours