• info@meetbosnia.com
  • +387 61 240 286
  • 🎧 Customer service 24/7

Izlet u Konjic – Titov bunker, muzej drvorezbarstva i Glavatićevo

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

IZLET U KONJIC ZA VIKEND:

Titov bunker

Muzej drvorezbarstva

Glavatićevo – ručak i nekropola stećaka

Pogled na kanjon Rakitnice

Bjelašnica

POLAZAK: Subota, 13.06.2020. i nedjelja, 14.06.2020. u 08:00 h

POVRATAK U SARAJEVO: 18:00 h

CIJENA: 50 KM po osobi

U CIJENU UKLJUČENO:

-Prijevoz modernim kombijima i putničkim vozilima

-Ture u manjim grupama putnika

-Pick-up na Vašoj adresi

-Profesionalni vodič

-Ulaznica za Titov bunker (20 KM)

-Ulaznica u muzej drvorezbarstva

-Sendvič

U CIJENU NIJE UKLJUČENO:

-Ručak i piće

-Privatni troškovi

 

Vrlo vjerovatno ste mnogo puta prošli kroz Konjic, popili kafu kod čuvene konjičke ćuprije.  Ali da li ste ga zaista istražili i otkrili sve čari ovog hercegovačkog bisera?

U ovom jednodnevnom izletu iz Sarajeva sa našim vodičem vidjet ćete mjesta u Konjicu koja ostavljaju bez daha na brojne načine i  čine ga pravom turističkom atrakcijom: Titov bunker, muzej drvorezbarstva i predivno Glavatićevo. Povratak u Sarajevo sa Glavatićeva bit će preko naše olimpijske ljepotice – Bjelašnice.

 

Titov bunker – čudo konstrukcije

Da li ste se pitali kako izgleda čuveni Titov bunker koji je dugi niz godina bio jedna od najvećih i najbolje čuvanih tajni bivše Jugoslavije?

Zasigurno ćete biti pozitivno iznenađeni impozantnošću ovog objekta!

Titov bunker najveće je nuklearno sklonište bivše Jugoslavije napravljen s namjerom da se u slučaju nuklearnog rata u njemu sklone Tito, bivši predsjednik Jugoslavije, i njegovi najbliži suradnici.

Ovaj bunker od 6500 kvadratnih metara bio je i jedna od najskupljih građevina u bivšoj Jugoslaviji – čak 4,6 milijardi dolara je utrošeno za ovaj projekt. Uz lokalnog, certificiranog vodiča koji će vas dočekati u bunkeru saznat ćete da je bilo potrebno 26 godina (od 1953. do 1979.) da se izgradi, a u potpunosti je dizajniran da izdrži nuklearni rat i posluži kao sklonište za socijalističke vođe i vojskovođe. Posjetit ćemo sve dijelove ovog nevjerojatnog bunkera, od predsjednikove kancelarije, konferencijske dvorane, spavaonica vojnika do skladišta plina i drugih specijaliziranih prostorija.

Titov bunker sada služi i kao mjesto susreta umjetnika iz regije, Evrope i svijeta, tako da ćete moći vidjeti neke vrlo zanimljive i jedinstvene umjetničke radove.

 

Konjic – Ćuprija i muzej drvorezbarstva

Nakon posjete Titovom bunkeru otići ćemo u centar grada Konjica i razgovarati o njegovoj najprepoznatljivijoj znamenitosti – Konjičkom starom mostu. Ovaj divni most stoljećima je spajao obale Neretve. Bilo je to od 1682. do Drugog svjetskog rata, kada su ga njemački okupatori uništili, tokom povlačenja svojih trupa. Rekonstruisan je kao izvorni most 2009. godine, a na popisu nacionalnih spomenika BiH nalazi se od 2003. godine.

Potom ćemo posjetiti čuveni muzej drvorezbrastva “Mulićev rekord”. Sigurno znate da su konjički drvorezbari poznati ne samo u BiH, nego i u čitavom Balkanu, a kakve sve unikatne rukotvorine prave, vidjet ćete u ovom muzeju sa tradicijom od davne 1929. godine.

Za vrijeme vašeg slobodnog vremena u Konjicu, možete posjetiti i Zavičajni muzej te čuvenu rodnu kuću Zuke Džumhura.

 

Glavatićevo – odmor za dušu

Naša sljedeća destinacija je predivno Glavatićevo, mjesto gdje ćete vidjeti Neretvu u svom najljepšem ruhu i odmoriti dušu. U restoranu “Biser Vrelo” na Glavatićevu, uz predivan pogled, uživat ćete u ribljim delicijama ili drugim specijalitetima po Vašem izboru.

U neposrednoj blizini Glavatićeva nalazi se više nekropola stećaka. Posebno je značajna nekropola “Biskup” čiji stećci svojim dekoracijama i simbolikom zaista privlače mnogo pažnje i oslikavaju kulturno-historijsku vrijednost stećaka u BiH. Ova nekropola stećaka nalazi se na Tentativnoj listi UNESCO-a.

Na jednom nevjerovatnom mjestu vidjet ćete prijelaz iz mediteranskog u kontinentalno rastinje, prijelaz od 200 m do 1200 m nadmorske visine, a dah će Vam oduzeti zasigurno i predivan pogled na kanjon rijeke Rakitnice.

Potom nastavljamo svoj put ka Sarajevu preko naše olimpijske ljepotice -Bjelašnice.

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

CityKonjic
Price50€
Activity (H)12

Meet Bosnia Travel - City tours and excursions

Meet Bosnia is Travel agent located in Sarajevo, specialized in tours in Bosnia and Herzegovina and Balkan region. Years of experience is behind us and lots of satisfied customers, what is reason to continue in doing thing we love.

Contact Info

  • info@meetbosnia.com
  • +387 61 240 286

Recent tours