• info@meetbosnia.com
  • +387 61 240 286
  • 🎧 Customer service 24/7

Kraljeva Sutjeska, Bobovac, Jezero Bistrik kod Kaknja i Vareš-jednodnevni izlet iz Sarajeva “od vrata do vrata”

Kraljeva Sutjeska, Bobovac, Jezero Bistrik kod Kaknja i Vareš-jednodnevni izlet iz Sarajeva “od vrata do vrata”

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Šta očekivati:

-Nezaboravan cjelodnevni izlet iz Sarajeva

-Prijevoz modernim vozilima na principu “od vrata do vrata”

-Uživanje u jezeru Bistrik kod Kaknja

-Obilazak veličanstvene Kraljeve Sutjeske

-Posjetu srednjovjekovnoj utvrdi Bobovac

-Posjetu čuvenoj kovačnici u Varešu

-Posjetu najstarijoj katoličkoj crkvi BiH u Varešu

-Uživanje u predivnom jezeru Nula u Varešu

-Ture sa profesionalnim vodičem

Kraljeva Sutjeska, Bobovac, Jezero Bistrik kod Kaknja i Vareš - Jednodnevni izlet iz Sarajeva
Kraljeva Sutjeska, Bobovac, Jezero Bistrik kod Kaknja i Vareš – Jednodnevni izlet iz Sarajeva
Jezero Bistrik kod Kaknja

Bosna i Hercegovina poznata je kao država sa bogatom prošlošću, a posebno zanimljiv je period nezavisne Kraljevine Bosne. U toku jednodnevnog izleta “Kraljeva Sutjeska, Bobovac, Vareš i ezero Bistrik kod Kaknja” zaplovit ćemo kroz vrijeme i istražiti spomenike veličanstvenog Bosanskog kraljevstva ali i uživati u prirodnim ljepotama Kaknja i Vareša.

Našu kraljevsku avanturu počinjemo iz Sarajeva u 08:00 sati. Nakon što vas pokupimo na vašoj adresi nastavljamo ka Kaknju gdje ćemo uživati u predivnom jezeru Bistrik kod Kaknja. Ovo jezero je nastalo pod uticajem podzemnih eksploatacija, na čijem mjestu se formiralo nekoliko vodenih tijela, a koji zajedno čine kompleks močvare Bistrik. Močvara je jako bogata raznovrsnom florom i faunom, a najspecifičniji dio biodiverziteta močvare Bistrik čine različite vrste ptica. Dosada je zabilježeno čak 213 vrsta što je 63% ukupnog broja vrste ptica zabilježenih u BiH.

Kraljeva Sutjeska i Bobovac

Naš izlet potom nastavljamo  ka Kraljevoj Sutjesci i Bobovcu. Kraljeva Sutjeska zajedno sa tvrđavom Bobovac je bila sjedište dvaju bosanskih kraljeva dinastije Kotromanića Tomaša i Tvrtka. Sutjeska se spominje već u 14. stoljeću kada je bila naselje varoškog tipa, u izvjesnom smislu izgrađena kao predgrađe Bobovca. U Kraljevoj Sutjesci osnovan je. 1340. čuveni franjevački samostan, duhovno i kulturno središte ovog kraja koji ćemo posjetiti u toku našeg jednodnevnog izleta. Pored samostana ovdje se nalazi i Dusper kuća, najstarija kuća u središnjoj Bosni, izgrađena u ranom 18. stoljeću za vrijeme osmanskog perioda u BiH. Kuća je je kao primjer autohtone osmansko-bosanske gradnje u našoj državi zaštićena kao nacionalni spomenik kulture.  Također, u ovoj varoši moći ćete pronaći jednu od najstarijih džamija u BiH za koju se kaže da je izgrađena za samo nekoliko dana i nikada više nije popravljana.

Nakon Kraljeve Sutjeske nastavit ćemo istočno ka Varešu i posjetiti kraljevski grad Bobovac koji je najznačajniji i najbolje utvrđen grad srednjovjekovne Bosne. Izgradio ga je Stjepan Kotromanić sredinom 14.vijeka kao utočište plemića. U njemu su sve do dolaska Osmanlija boravili bosanski banovi i kraljevi. Naša posljednja kraljica Katarina Kosača-Kotromanić bježi iz Bobovca 1963. kada ova utvrda u kojoj se čuvala bosanska kruna biva osvojena od strane Mehmeda Fatiha. Prema legendi, Bobovac napušta riječima “Ostaj zbogom, moja Bosno slavna”. Na Bobovcu se sada nalazi mauzolej, koji je pripadao kompleksu utvrde, a u kojem su sahranjena tri kralja: Stjepan Ostoja, Tvrtko II Kotromanić i Stjepan Tomaš.

Vareš

Naša sljedeća destinacija je Vareš. O bogatoj historiji vareškog kraja svjedoči činjenica da se danas na teritoriji općine Vareš nalazi osam registrovanih nacionalnih spomenika. Pored samog Bobovca, posjetiteljima su posebno atraktivne kovačnice (majdani) u selu Oćevija. Prvi put u pisanim izvorima Oćevija se spominje 1485. godine a danas je to posljednje mjesto u Europi gdje se i željezo kuje na tradicionalni predindustrijski način. U kovačnicama ili “majdanima” kako ih ovdje zovu, željezo se topi i izrađuje na srednjovjekovni način, uz isključivu pomoć vodene energije. To je process star preko 800 godina i ostatak i svjedočanstvo nekih davno prošlih vremena. U jednoj od kovačnica koju ćemo posjetiti imat ćete priliku vidjeti i čuti kako nastaju ovi unikatni radovi. U blizini kovačnice nalazi se i predivan mali vodopad. Također, posjetit ćemo Staru crkvu u Varešu, među Varešanima poznata i kao „Mala crkva“ koja je najstarija katolička crkva u Bosni i Hercegovini. Samo par stotina metara od nje nalazi se još jedan nacionalni spomenik- Pravoslavna crkva Pokrova presvete Bogorodice. Posjetit ćemo i  druge kulturno-historijske spomenike u samom gradu Varešu i kao što su jednolučni stari kameni most na rijeci Stavnji. Tu je i nevjerovatna pećina-tunel nedaleko od centra Vareša. Nezaobilazna atrakcija u Varešu je svakako i jezero Nula nastalo na površinskom kopu rudinika.

Potom turu nastavljamo ka Sarajevu i završavamo gdje smo i započeli – na vašoj adresi.

POLAZAK: subota, 25.07.2020. u 08:00 sati

POVRATAK: subota, 26.07.2020. u 20:00 sati

CIJENA IZLETA: 30 KM

UKLJUČENO:

-Prijevoz modernim vozilima na principu “od vrata do vrata” što uključuje:

-Pick-up na vašoj adresi

-Drop-off na vašoj adresi

-Prijevoz u toku cijelog putovanja

-Navedene ture sa profesionalnim vodičima

-Ulaz i prezentacija u kovačnici u Varešu

-Ulaznica za katoličku crkvu u Varešu

NIJE UKLJUČENO:

-Troškovi hrane i pića

REZERVACIJE:

-Putem booking forme na našoj stranici

-Poziv/sms/What’s App/Viber na broj: +387 61 240 286

-Email: info@meetbosnia.com

 

*Cijena izleta bazirana je na grupi od 8 ljudi
*Nedjeljom nije moguća posjeta kovačnici u Oćeviji

 

 

 

 

 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

CityKakanj i Vareš
Price30 KM€
Activity (H)11-12 sati

Meet Bosnia Travel - City tours and excursions

Meet Bosnia is Travel agent located in Sarajevo, specialized in tours in Bosnia and Herzegovina and Balkan region. Years of experience is behind us and lots of satisfied customers, what is reason to continue in doing thing we love.

Contact Info

  • info@meetbosnia.com
  • +387 61 240 286

Recent tours