• info@meetbosnia.com
  • +387 61 240 286
  • 🎧 Customer service 24/7

Maglaj, Tešanj i Vranduk – jednodnevni izlet iz Sarajeva

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Šta očekivati:

-Nezaboravan cjelodnevni izlet iz Sarajeva

-Obilazak dragulja centralne i sjeverne Bosne:

-Maglaj

-Tešanj

-Vranduk

-Profesionalni turistički vodič

-Prijevoz na principu “od vrata do vrata” modernim kombi-vozilima (8+1 sjedišta)

-Ture u malim grupama (max. 8 putnika)

Maglaj, Tešanj i Vranduk - jednodnevni izlet iz Sarajeva; Photo credit: @Foto Tešanj
Maglaj, Tešanj i Vranduk – jednodnevni izlet iz Sarajeva; Photo credit: @Foto Tešanj
Vranduk

Nakon što vas pokupimo na vašoj adresi u Sarajevu krećemo prema našoj prvoj destinaciji – čuvenoj Tvrđavi Vranduk.

Tvrđava Vranduk podignuta je krajem XIV stoljeća u župi Brod, jednoj od 7 župa srednjovjekovne Bosne. Bila je banski, a zatim i kraljevski grad. Ime Vranduk prvi put spominje se 1410. godine. U okolici Vranduka razvio se sistem odbrambenih objekata i unutar tih zidina manje naselje sotto Vranduch. U njemu su bosanski kraljevi primali izaslanstva, potpisivali ugovore i izdavali povelje.

Osmanlije zauzimaju Vraduk   1463. godine. U svom pohodu na Bosnu 1697. godine, Eugen Savojski je, uočivši težinu osvajanja grada, zaobišao Vranduk. Početkom 18. stoljeća utemeljena je Vrandučka kapetanija. U 18. i početkom 19. stoljeća grad je služio kao zatvor za političke krivce. Austrijske trupe su 1878. godine zauzele grad i u njemu držale posadu do 1890. godine kada je napušten.

 

Tešanj

Naša sljedeća destinacija je Tešanj. U Tešnju ćemo običi najzanimljivije atrakcije, uglavnom koncentrisane u predivnom starom gradu Tešnja.

Prije svega, tu je čuvena Tešanjska tvrđava, Gradina, za koju se pretpostavlja da je postojala još za vrijeme Ilira. U sklopu tvrđave kroz koju će vas provesti kustos, posjetit ćemo i muzej koji se nalazi u sklopu kule ove impozantnog zdanja.

U blizini tvrđave nalazi se i Eminagića konak. Eminagića konak predstavlja jedan od najstarijih a ujedno i najljepših objekata stambene arhitekture na području općine Tešanj. Izgrađen je 1860. godine i proglašen nacionalnim spomenikom BiH. Ulaz u Eminagića konak je opcionalan.

Još jedna od zanimljivosti Tešnja je sahat kula, iz 17. stoljeća, koja još uvijek radi i podsjeća na stara vremena.

 

U mjestu Karuše, južno od Doboja,vidjet ćemo i Groblje tenkova. To je mjesto na kojem se mogu vidjeti dva tenka i transporter zaostali iz rata u BiH 1992.-1995., podsjetnik je na veliku bitku i na veliku pobjedu boraca Armije Republike BiH, koja se odigrala krajem marta 1993. godine.

Groblje tenkova kod Doboja
Groblje tenkova kod Doboja
Maglaj

Nakon predivnog Tešnja i obilaska Groblja tenkova, stižemo u Maglaj. Najmonumentalnija građevina u starom dijelu Maglaja je svakako Jusuf-Pašina ili Kuršumlija Džamija. Po svojoj arhitektonskoj koncepciji spada medju najljepše spomenike turskog doba u Bosni i Hercegovini. Džamija je podignuta u drugoj polovini XVI vijeka. Legenda kaže da je džamija, kao i nekadašnji hamam, građena kamenom koji je prenošen s ruke na ruku povrh sela Bakotić i Ulisnjak iz brda Vis.

Izuzetno lijep objekat uz samu obalu Bosne je Uzeiregov konak. Sagrađen u starobosanskom stilu XIX vijeka negdje oko 1875. godine. Priča se da je prizemlje urađeno od tesanih kvadera koji su bili pripremljeni za gradnju mosta koji je Maglajlijama ponudio Jusuf-Paša. Konak je sagradio jedan od potomaka maglajskih kapetana Salih-beg Uzeirbegović.

Hanovi i karavan-saraji nicali su na svim putnim pravcima pa tako je Maglaj dobio svoj, Delibegov han na lijevoj obali Bosne. Podignut je u drugoj polovini XIX vijeka i dugo je bio jedini objekat u maglajskom polju. Delibegov han je u zadnjem ratu bio potpuno devastiran i gotovo izgubljen, ali je obnovljen 2013. godine.

Nezaobilazno zdanje koje svakako mami svojom impoznatnošću je Maglajska Gradina ili tvrđava. Nastaje u 13.vijeku i to je prva srednjovjekovna utvrda koju su kasnije dograđivali Turci. Uprkos svom nepristupačnom položaju, kulama, zidinama i tabijama, puškarnicama i topovima, šahi puškama i misirskim fitiljima, tvrđava je u nekoliko navrata nakratko osvajana. Prvi put kod provale već pomenutog Eugena Savojskog, zatim 100 godina kasnije kad su njeni branioci otvorili kapije cesarskom vojskovođi Laudonu, da bi to učinili i 1850.godine i pred Omer-pašom Latasom koji je u Bosnu došao da pokori njegov begovat.
Uz Gradinu je i sahat-kula koja danas nažalost nije u ispravnom stanju. Nastala je 17. oktobra 1697.

Još jedna od zanimljivosti ovog grada je maglajska kamena kugla i stećak.  Maglajska kugla pronađena je 1979. godine u tunelu „Sikola“. Procijenjena starost kugle je 12.000 godina. Stećak, postavljen po pravcu istok-zapad, je s lokacije Smajlovac. Potiče najvjerovatnije iz perioda od 12. do 15. stoljeća.

U Maglaju je poznato i Svetište sv. Leopolda. To je prvo sagrađeno svetište u čast sv. Leopolda Bogdana Mandića. Prosvećeno je 17. srpnja/jula 1979. godine. Patron župe obilježava se 12 svibnja/maja na blagdan sv. Leopolda, koji je sahranjen u Padovi (Italija), a u ovom svetištu čuvaju se moći sv. Leopolda-koje predstavljaju najveći dio kostiju sačuvan izvan Padove. U samom svetištu nalazi se kopija sobice iz svetišta u Padovi.

 

POLAZAK:

subota, 26 .09.2020. u 08:00 sati

nedjelja, 27.09.2020. u 08:00 sati

TRAJANJE TURE: 12 sati

CIJENA IZLETA: 35 KM

UKLJUČENO:

-Prijevoz modernim kombi-vozilima na principu “od vrata do vrata” što uključuje:

-Pick-up na vašoj adresi

-Drop-off na vašoj adresi

-Prijevoz u toku cijelog putovanja

-Obilazak Maglaja, Tešnja i Vranduka

-Profesionalni vodič

-Ulaznica za Tešanjsku tvrđavu

NIJE UKLJUČENO:

-Troškovi hrane i pića

-Opcionalni ulazi u ostale muzeje i sl.

-Privatni troškovi

REZERVACIJE:

-Putem booking forme na našoj stranici

-Poziv/sms/What’s App/Viber na broj: +387 61 240 286

-Email: info@meetbosnia.com

PLAĆANJE: na licu mjesta, na dan ture

NAPOMENE:

*Zbog epidemiološke situacije u BiH a sukladno donesenim mjerama zaštite , obavezno je nošenje maski u vozilu.

*U toku izleta imamo slobodno vrijeme i vrijeme predviđeno za ručak. Ručak ne organizuje Meet Bosnia, ali naš vodič daje preporuke o mjestu gdje svi zajednički mogu ručati, ali isto tako dajemo opciju slobodnog izbora.

*Redoslijed posjeta navedenim mjestima je fleksibilan

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

CityMaglaj i Tešanj
Price35 KM€
Activity (H)12 h

Meet Bosnia Travel - City tours and excursions

Meet Bosnia is Travel agent located in Sarajevo, specialized in tours in Bosnia and Herzegovina and Balkan region. Years of experience is behind us and lots of satisfied customers, what is reason to continue in doing thing we love.

Contact Info

  • info@meetbosnia.com
  • +387 61 240 286

Recent tours