• info@meetbosnia.com
  • +387 61 240 286
  • 🎧 Customer service 24/7

Memorijalni centar Potočari i Srebrenica – jednodneva tura iz Sarajeva

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Šta očekivati?

-Prijevoz na principu “od vrata do vrata” modernim kombi-vozilima:

-Pick-up na vašoj adresi

-Prijevoz tokom cijelog puta

-Drop-off na vašoj adresi

-Profesionalni vodič tokom cijelog puta

-Obilazak Memorijalnog centra Srebrenica u Potočarima

-Predavanje u Memorijalnom Centru

-Obilazak grada Srebrenice

-Ljekovita Guber voda u Srebrenici

Memorijalni centar Potočari i Srebrenica - jednodnevna tura iz Sarajeva
Memorijalni centar Potočari i Srebrenica – jednodnevna tura iz Sarajeva

Ukoliko još niste, ili želite ponovo posjetiti Srebrenicu, za vas organizujemo vođenu jednodnevnu turu iz Sarajeva za vikend, 22.08. i 23.08.2020. Fokus naše posjete jeste Memorijalni centar Srebrenica u Potočarima. Posjetit ćemo zajedno cijeli kompleks memorijala i govoriti o najstrašnijem genocidu koji se desio nakon II Svjetskog rata. Pored samom memorijala u Potočarima, posjetiti ćemo grad Srebrenicu te čuvenu ljekovitu Guber vodu koja je uvijek predstavljala veliki potencijal za razvoj općine Srebrenica.  Tura počinje u 08:00 sati  iz Sarajeva gdje vas kupimo na vašoj adresi, te nastavljamo vožnju ka Sreberenici, a povratak je planiran oko 18:00 sati.

Genocid u Srebrenici

Tokom trajanja rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine, grad Srebrenica je smatran strateškim cilem Vojske Republike Srpske (VRS). Krajem 1992. godine i početkom 1993. prognani iz drugih krajeva istočne Bosne mnogi su počeli pristizati u Srebrenicu, centralnu enklavu pod kontrolom Armije Bosne i Hercegovine u tom trenutku. Svakodnevna granatiranja, bombardovanja i snajperski napadi VRS-a doveli su do velikih žrtava u gradu, a glad, nedostatak odgovarajuće medicinske opreme, struje i infrastrukture učinili su život nepodnošljivim za oko 60.000 stanovnika. 16. augusta 1993. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda donijelo je Rezolucije 819 i 824 kojoma su Srebrenicu proglasile demilitariziranim “sigurnim područjem”. Provedba ovih rezolucija povjerena je prvo kanadskom mirovnom bataljonu (Canbat), a kasnije i trima uzastopnim holandskim mirovnim bataljonima (Ductchbat). Iako su živjeli u ovom sigurnom području UN-a, patnja, glad i smrt nastavili su pustošiti civilno stanovništvo enklave. 6. jula 1995. godine VRS je pokrenula iznenadnu i nasilnu ofanzivu kako bi zauzela Srebrenicu. Tokom narednih pet dana više od 25 000 žena, djece i staraca bilo je prisilno deportirano. Kolona od oko 16.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka krenula je u šumu nadajući se da će stići do „slobodnog teritorija“ u Tuzli, pod kontrolom ARBiH. U narednim danima, međutim, više od polovine ovih muškaraca biće zarobljeno i ubijeno, zajedno sa svim muškarcima koji su se utočište našli u holandskoj bazi u Potočarima. Između 11. i 22. jula, više od 8.000 muškaraca sistematski je pogubljeno u i oko Srebrenice. U nastojanju da prikriju zločine koje su počinili, VRS je izmjestila tijela sa mjesta masovnog pogubljenja, sahranivši ih u nizu masovnih grobnica u čitavom Podrinju. Uprkos zaštićenom statusu Srebrenice po odluci UN-a, međunarodna zajednica, uključujući Dutchbat, nije učinila ništa da zaštiti civilno stanovništvo enklave. Do danas je nekoliko stotina primarnih i sekundarnih masovnih grobnica locirano oko Srebrenice, Bratunca i Zvornika. Ova ubistva postala su najveći masakr koji se dogodio na evropskom kontinentu od Drugog svjetskog rata, a Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodni sud pravde su službeno proglasili masakr u Srebrenici iz jula 1995. zločinom genocida.

Memorijalni Centar Potočari

Naša prva i najznačajnija destinacija jeste Memorijalni centar Srebrenica. Osnovan odlukom Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, Memorijalni centar Srebrenica službeno je otvoren u septembru 2003. Memorijalni centar sastoji se od dvije komponente, od kojih je prva mezarje gdje su, do današnjeg dana, ukopani posmrtni ostaci više od 6.000 žrtava genocida. Proces identifikacije i pokopa žrtava nastavlja se svake godine i dokumentiran je u stalnoj fotografskoj izložbi Tarika Samaraha smještenoj u Muzeju genocida. Zid sjećanja, u koji su upisana imena 8.372 žrtve genocida u Srebrenici, također se nalazi unutar mezarja.

Druga komponenta Memorijalnog centra smještena je u nekadašnjoj Fabrici akumulutaora koja je služila kao sjedište holandskog bataljona UN-a prije genocida i događaja iz jula 1995. godine.  Danas su u ovom objektu postavljene izložbe kao što su Spomen soba, multimedijalna soba i dokumentacioni centar, prostor osmišljen za edukaciju posjetilaca o zločinima počinjenim u i oko Srebrenice, te njihovom naknadnom procesuiranju na međunarodnim i na domaćim sudovima. Upravo ovdje imat ćete priliku da čujete predavanje o genocidu u Srebrenici od strane nekog od kustosa muzeja. Moći ćete i  pogledati filmske instalacije, pregledati materijalne dokaze i pristupiti sudskim dokumentima vezanim za genocid u Srebrenici 1995. godine.

“Promocijom tolerancije, istraživanjima zasnovanim na činjenicama, te ohrabrujući međuvjerski/međuetnički dijalog, Memorijalni centar Srebrenica ostaje čvrsto opredijeljen za suočavanje sa silama neznanja i mržnje koje omogućavaju genocid”.

 

 

Grad Srebrenica i Guber voda

Nakon posjete Memorijalnom centru Srebrenica u Potočarima, nastavljamo ka gradu Srebrenica gdje ćemo imati vrijeme rezervisano  za šetnju, ručak i kafu.

Potom ćemo posjetiti čuvne Guber vode. Srebrenica je prije rata bila poznata kao lječilište, odnosno po čuvenoj Guber vodi koja ima ljekovita dejstva. Postanak mineralnih izvora kod Srebrenice visokog kvaliteta, vezano je za različitu geološku građu i bogatsvo rudnih žica obojenih metala: srebra, olova cinka i gvoždja. Nastaju tako što padavinska voda ponire kroz brojne pukotine  i rudarske šupljine u kojima skuplja i rastvara različite minerale, koji joj daju jedinstven kvalitet i značaj, čija ljekovita svojstva prevazilaze najpoznatije mineralne banje Evrope. Ove vode sa različitim mineralnim sastavima koriste se za liječenje raznih bolesti i predstavaljaju potencijal za ponovni razvoj Srebrenica na način na koji je to bila prije njenog razaranja 90-ih godina.

POLAZAK IZ SARAJEVA: 

subota, 22.08.2020. u 08:00

nedjelja, 23.08.2020. u 07:00

TRAJENJE TURE: 10-11 sati

CIJENA : 30 KM

UKLJUČENO:

-Prijevoz modernim kombi-vozilima na principu “od vrata do vrata” što uključuje:

-Pick-up na vašoj adresi

-Drop-off na vašoj adresi

-Prijevoz u toku cijelog putovanja

-Ture u malim grupama (max. 8 osoba)

-Profesionalni vodič u toku cijelog puta

-Obilazak svih navedenih mjesta

-Besplatan ulaz u Memorialni centar Potočari i predavanje kustosa

NIJE UKLJUČENO:

-Troškovi hrane i pića

-Drugi privatni troškovi

REZERVACIJE:

-Putem booking forme na našoj stranici

-Poziv/sms/What’s App/Viber na broj: +387 61 240 286

-Email: info@meetbosnia.com

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

CitySrebrenica
Price30 KM€
Activity (H)10 sati

Meet Bosnia Travel - City tours and excursions

Meet Bosnia is Travel agent located in Sarajevo, specialized in tours in Bosnia and Herzegovina and Balkan region. Years of experience is behind us and lots of satisfied customers, what is reason to continue in doing thing we love.

Contact Info

  • info@meetbosnia.com
  • +387 61 240 286

Recent tours