• info@meetbosnia.com
  • +387 61 240 286
  • 🎧 Customer service 24/7

Mostar i Stolac – Jednodnevni izlet iz Sarajeva

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Šta očekivati:

-Nezaboravan cjelodnevni izlet iz Sarajeva

-Prijevoz na principu “od vrata do vrata” modernim kombi-vozilima (8+1 sjedišta)

-Obilazak hercegovačkog bisera – Stolac i Mostar, što uključuje:

-Nekropola stećaka Radimlja

-Grob sarajevskog rabina Moshe Danona (kod Stoca)

-Stari grad Vidoški kod Stoca

-Grad Stolac

-Vodopad Provalije na rijeci Bregavi (Stolac)

-Grad Mostar – najznačajnije atrakcije

-Profesionalni turistički vodič

-Ture u malim grupama (max 8 ljudi)

Mostar i Stolac - jednodnevni izlet iz Sarajeva
Mostar i Stolac – jednodnevni izlet iz Sarajeva

Meet Bosnia za vas organizuje još jedan nezaboravan cjelodnevni izlet iz Sarajeva. Opet ćemo uživati u otkrivanju hercegovačkih bisera, a ovog puta to će biti predivni Stolac i nezaobilazni Mostar. Sa vašim vodičem obići ćete najzanimljivije atrakcije ovih gradova i lokaliteta u njihovoj blizini, a imat ćete i dovoljno slobodnog vremena za šetnju i uživanje u svim ljepotama Stoca i Mostara.

Polasci iz Sarajeva su u subotu, 21.11. i u nedjelju, 22.11.2020. godine u 07:00 sati, a kao i uvijek, za vas organizujemo prijevoz “od vrata do vrata”.

Stolac

Naša prva destinacija bit će predivni Stolac. Prije dolaska u sam Stolac, napravit ćemo kraću pauzu u Konjicu ili Jablanici, a potom nastavljamo ka ovom hercegovačkom biseru.

Nekropola stećaka Radimlja

U blizinni Stoca ćemo svakako posjetiti nezaobilaznu Nekropolu stećaka Radimlja. Nekropola stećaka Radimlja najpoznatiji je lokalitet stećaka, srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika, u Hercegovini. Nalazi se 3 kilometra zapadno od Stoca, uz cestu Stolac – Čapljina, na lokalitetu Vidovo polje, nadomak sela Paprati. Nekropola spada u najvrjednije spomenike srednjovjekovnog perioda u BiH. Karakteristike koje ističu njenu vrijednost su: brojnost primjeraka, raznovrsnost i zastupljenost svih osnovnih oblika, relativno visoka umjetnička kvaliteta izrade, bogatstvo plastičnih dekoracija, reljefnih predstava i natpisa koji spominju povijesne ličnosti te sama njena dostupnost i smještaj. Na nekropoli se nalaze 133 stećka, od kojih je 63 ukrašeno. Karakteristični motivi sa stećaka ove nekropole jesu : arhitektonski ukrasi sa sve četiri strane stećka, stilizirani križevi, ljudske i životinjske figure, vinova loza, motivi iz lova i motivi s oružjem. Zaštitni znak ili znak raspoznavanja ove nekropole je muška figura s uzdignutom rukom i relativno velikom šakom i prstima, koja kao da govori putniku da će u ovom tvrdom i kršnom hercegovačkom kraju naići na gostoljubive i prijateljski raspoložene ljude.

Nekropola stećala Radimlja

 

Grob sarajevskog rabina Moshe Danona

Naša sljedeća destinacija je grob Moshe Danona. Grob sarajevskog rabina Moshe Danona, cijenjenog člana židovske zajednice, nije samo nacionalni spomenik BiH, već zauzima i značajno mjesto u duhovnoj i materijalnoj kulturi židovskog naroda. Grob se nalazi na putu Mostar – Stolac u mjestu Krajšina na ulazu u Stolac. Rabin Mosha Danon pošao je 1830. pješice na put u Palestinu kako bi ispunio zavjet, ali ga je smrt na tom putu zatekla kod Stoca. Pokopan je na mjestu na kojem je umro, a kameni spomenik nad njegovim grobom simbolizira ploče na kojima je bilo zapisano deset Božjih zapovijedi. Putu Moshe Danona u Svetu Zemlju prethodili su legendarni događaji  iz 1819. godine kada je travnički Židov Moshe Haviljo prešao na islam i počeo poticati muslimane protiv svojih dojučerašnjih sunarodnjaka. Nakon što je pronađen mrtav, optuženi su i zatvoreni su svi ugledniji članovi židovske zajednice u Sarajevu. Kada se gradom pronio glas da će zatvorenici biti ubijeni, naoružane Sarajlije – muslimani opkolili su palaču Ruždi-paše i oslobodili zarobljene Židove. Rabin Danon se zavjetovao da će, ako se izbavi iz zatvora, otići u Palestinu, a ako na putu umre da ga sahrane na tom mjestu.

Grob Moše Danona - Stolac
Grob Moše Danona – Stolac

Stari grad Vidoški

Stolac kao grad sa veoma dugom i bogatom historijom, može se pohvaliti još jednim iznimno interesantnim nacionalnim spomenikom – Starim gradom Vidoški. Stari grad Vidoški se nalazi na lijevoj obali Bregave, iznad Stoca, odakle se pruža pogled na naselje, plodno Vidovo polje, rijeku Bregavu i okolna brda: Hrgud na sjeveru, Komanje brdo na istoku, Ošaniće na zapadu i uzvišenje Bašnik na jugu, na kraju Vidovog polja. Nacionalni spomenik sastoji se od donjeg grada, gornjeg grada, središnjeg platoa sa gradnjom iz razdoblja austrougarske uprave, pristupnog puta u ukupnoj duljini od 1200 m udaljenosti od donje kapije sve do gornje kapije, kao i dijela brda ispod bedema.Stari grad zauzima površinu od 20.503 m2. Zaštićen je lancem kamenih kula i bedema, koji su debeli oko 2 m, a izvedeni su od tesanih blokova kamena krečnjaka. Pored kula, grad ima i 10 cisterni (čatrnje) za vodu, magacin za brašno i objekte za stanovanje.

Stolac - Stari Grad Vidoški
Stolac – Stari Grad Vidoški

Rijeka Bregava i Vodopad Provalije

U Stocu ćete uživati u ljepoti rijeke Bregave, a nizvodno od stambenog kompleksa Begovina vidjet ćemo i vodopad Provalije nastao na ovoj rijeci.

Vodopad Provalije - Stolac; Photo Credit:@Americhhi
Vodopad Provalije – Stolac; Photo Credit:@Americhhi
Mostar

Nakon uživanja u Stocu, nastavljamo ka Mostaru, gradu kojem se zbog svoje iznimne ljepote i historijske vrijednosti vraćamo iznova i iznova. Mostar je poznat kao grad kamena na kamenu te povijesno, političko, znanstveno i kulturno središte Hercegovine.

Najpoznatija mostarska atrakcija je svakako Stari most, sagrađen 1566. godine po planovima mimara Hajrudina, velikog turskog graditelja 16. stoljeća. Od 2005. godine nalazi se na popisu svjetske baštine UNESCO-a. Povrh svega, ovaj most je žila kucavica Mostara, snažni  simbol njegove povijesti i jedna od najprepoznatljivijih znamenitosti naše zemlje.

Nakon priče o našem čuvenom mostu, proći ćemo Kujundžilukom – malom, lijepom, pokaldrmljenom ulicom koja datira iz sredine 16. stoljeća a gdje možete pronaći karakteristične zanatske trgovine i tradicionalne restorane.

U Mostaru ćete vidjeti i čuveni hamam – tursko kupatilo. To je jedini hamam koji je preostao u Mostaru i jedan od rijetkih preostalih primjera u cijeloj Hercegovini. Ulaz u sam hamam, koji je danas u funkciji muzeja, je opcionalan.

Pored Hamama, vidjet ćemo Koski Mehmed pašinu džamiju, drugu najveću džamiju u Mostaru. Ono što je čini posebnom jeste to da su njeni izvorni živopisni, arabeskni ukrasi  i zidovi sačuvani su do danas, a veoma je interesantan i mali bazar koji se nalazi u dvorištu džamije. Opcionalno se možete popeti na minaret džamije koji pruža nevjerojatan panoramski pogled na grad i Stari most.

Pored mostarskog starog grada, vidjet ćemo dvije reprezentativne zgrade iz austrougarskog perioda –  Gimnaziju Mostar i Gradsku vijećnicu kao i čuveni Španski trg te mnoge druge značajnije građevine iz novijeg perioda.

Nakon obilaska sa vodičem, imat ćete slobodno vrijeme u Mostaru, a potom nastavljamo ka Sarajevu gdje vas ostavljamo na vašoj adresi.

 

POLAZAK IZ SARAJEVA: 

subota, 21.11.2020. u 07:00

nedjelja, 22.11.2020. u 07:00

*Mogući polasci i iz Konjica i Jablanice

TRAJENJE TURE: oko 12 sati

CIJENA IZLETA: 35 KM

UKLJUČENO:

-Prijevoz modernim kombi-vozilima na principu “od vrata do vrata” što uključuje:

-Pick-up na vašoj adresi

-Drop-off na vašoj adresi

-Prijevoz u toku cijelog putovanja

-Obilazak Stoca i okolnih mjesta navedenih u programu

-Obilazak Mostara

-Ture u malim grupama – maximalno 8 putnika

-Profesionalni vodič

 

NIJE UKLJUČENO:

-Troškovi hrane i pića

-Ulaznica za Nekropolu stećaka Radimlja – 2 KM

-Drugi privatni troškovi

 

REZERVACIJE:

-Putem booking forme na našoj stranici

-Poziv/sms/What’s App/Viber na broj: +387 61 532 453

-Email: info@meetbosnia.com

 

NAPOMENE:

*Cijena je bazirana na grupi od 8 ljudi

*Ručak ne organizuje Meet Bosnia, vodič daje preporuke za ručak, ali je mjesto i vrijeme ručka slobodan izbor putnika

*Raspored posjeta navedenim mjestima je fleksibilan

*Nošenje zaštitinih maski u vozilu je obavezno

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

CityMostar i Stolac
Price35 KM€
Activity (H)

Meet Bosnia Travel - City tours and excursions

Meet Bosnia is Travel agent located in Sarajevo, specialized in tours in Bosnia and Herzegovina and Balkan region. Years of experience is behind us and lots of satisfied customers, what is reason to continue in doing thing we love.

Contact Info

  • info@meetbosnia.com
  • +387 61 240 286

Recent tours