• info@meetbosnia.com
  • +387 61 240 286
  • 🎧 Customer service 24/7

Pješčane piramide kod Foče, grad Foča i Tjentište – jednodnevni izlet iz Sarajeva “od vrata do vrata”

Pješčane piramide kod Foče, grad Foča i Tjentište – jednodnevni izlet iz Sarajeva “od vrata do vrata”

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Šta očekivati:

-Nezaboravni cjelodnevni izlet iz Sarajeva

-Obilazak jedinstvenih pješčanih piramida kod Foče

-Obilazak grada Foče i  čuvene Aladža džamije

-Nacionalni park Sutjeska – posjeta spomeniku u Tjentištu

-Ture u malim grupama – max. 8 putnika

-Profesionalni vodič

-Prijevoz modernim vozilima na principu “od vrata do vrata”

Pješčane piramide, Foča i Tjentište - jednodnevni izlet iz Sarajeva
Pješčane piramide, Foča i Tjentište – jednodnevni izlet iz Sarajeva

U našem jednodnevnom izletu posjetiti ćemo istinska remek-djela prirode i vrhunska arhitektonska ostvarenja jugoistočne Bosne. Vidjet ćemo jedinstvene pješčane piramide kod Foče,  posjetiti grad Foču i Aladža džamiju te spomenik u Nacionalnom parku Sutjeska (u Tjentištu).

Izlet organizujemo na principu “od vrata do vrata” što znači da vas kupimo na vašoj adresi i vraćamo na istu kako ne biste morali brinuti o prijevozu.

Pješčane piramide kod Foče

U blizini Foče, u mjestu Pirni Do, vidjet ćemo pješčane piramide, istinsko remek-djelo prirode!

Ovaj nevjerovatni geomorfološki fenomen nastao je erozijom tla, odnosno na način da se pjeskovita glina  spuštala  niz kamenje i tako gradila piramide. Na ovaj proces su utjecale kiša, snijeg, i sunce i jaki vjetrovi što je zajedno rezultirano nevjerovatnim oblicima piramida koji danas imaju.  Pješčane figure kod Foče slične su onima u Koloradu (SAD), Dolomitima (Italija) i Đavoljoj Varoši (Srbija). Smatra se da su ove piramide stare najmanje 200 godina, a ono što je jako zanimljivo jeste da  se proces erozije nastavlja i danas, tako da piramide ne nestaju, već naprotiv, rastu.

Foča – Aladža džamija

Nakon pješčanih piramida posjetit ćemo Foču. U Foči ćete imati priliku da vidite čuvenu, nedavno rekonstruisanu, Aladža džamiju (poznatu i kao Šarena džamija i džamija Hasana Nezira) Klasificirana je kao jedna od najvećih džamija i prva džamija u Bosni i Hercegovini izgrađena u klasičnom osmanskom stilu. Aladžu je sagradio bliski suradnik Mimar Sinana, Hasan Nezir, 1549. godine, a njena najveća vrijednost je ta što su sve kasnije džamije izgrađene po ideji Aladžine džamije. Aladža je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine i  predstavlja jedno od najznačajnijih arhitektonskih dostignuća u Bosni i Hercegovini. Nakon posjete ovoj čuvenoj džamiji, proći ćemo starim sokacima Foče i vidjeti obnovljenu Carevu džamiju. Nakon toga, uživat ćemo u predivnom ambijentu restorana Brioni.

Nacionalni Park Sutjeska – Tjentište

Nacionalni park “Sutjeska” najstariji je i najveći nacionalni park u Bosni i Hercegovini a svojim ljepotama mami pažnju turista iz cijelog svijeta. Park obuhvata široko planinsko područje na tromeđi Bosne i Hercegovine i Crne Gore, oivičen je rijekama Pivom, Drinom, izvorišnim tokom Neretve, a nadvijaju ga planinski masivi Bioča, Vučeva, Maglića, Volujaka, Lebršnika i Zelengore.  Zbog svoje vrijednosti i netaknute prirode, ovaj nacionalni park 2000. godine dospio je u II kategorijiu IUCN-a (Odjeljenja UN-a za zaštitu prirode i prirodnih dobara). U srcu Parka smješten je i strogi prirodni rezervat Perućica , najočuvanija i najveća prašuma u Evropi. U Nacionalnom parku “Sutjeska” posjetit ćemo Tjentiše sa svojim memorijalnim kompleksom izgrađenim u spomen čuvenoj Bici na Sutjesci (Peta ofanziva, “Operacija Schwarz”). Centralni dio memorijalnog kompleksa je monumentalni spomenik, koji je izgradio akademski vajar Miodrag Živković, kao i spomen-kuća Bitke na Sutjesci.

POLAZAK: Subota, 10.10.2020 u 08:00 i nedjelja, 11.10.2020. u 08:00

TRAJANJE TURE: oko 11 sati

CIJENA: 35 KM

UKLJUČENO:

-Prijevoz “od vrata do vrata” što uključuje:

-Pick-up na vašoj adresi

-Drop-off na vašoj adresi

-Prijevoz tokom cijelog puta

-Profesionalni vodič

-Ulaz u užu zonu Nacionalnog parka Sutjeska

NIJE UKLJUČENO:

-Troškovi hrane i pića

-Opcionalan ulaz u Spomen kuću na Tjentištu

REZERVACIJE:

-Booking forma na našoj stranici

-Poziv/sms/Viber/What’s App: +387 61 240 286

-Email: info@meetbosnia.com

 

*Cijena je bazirana na grupi od 8 ljudi
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

CityFoča
Price30 KM€
Activity (H)11-12 h

Meet Bosnia Travel - City tours and excursions

Meet Bosnia is Travel agent located in Sarajevo, specialized in tours in Bosnia and Herzegovina and Balkan region. Years of experience is behind us and lots of satisfied customers, what is reason to continue in doing thing we love.

Contact Info

  • info@meetbosnia.com
  • +387 61 240 286

Recent tours