• info@meetbosnia.com
  • +387 61 240 286
  • 🎧 Customer service 24/7

Travnik, Semešnica i Ramsko jezero – jednodnevni izlet iz Sarajeva na principu “od vrata do vrata”

Travnik, Semešnica i Ramsko jezero – jednodnevni izlet iz Sarajeva na principu “od vrata do vrata”

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Šta očekivati:

-Nezaboravan cjelodnevni izlet iz Sarajeva

-Obilazak Travnika

-Posjeta Semšnici

-Uživanje u Ramskom jezeru

-Profesionalni turistički vodič

-Prijevoz na principu “od vrata do vrata” modernim kombi-vozilima (8+1 sjedišta)

-Ture u malim grupama (max. 8 putnika)

Travnik, Semešnica i Ramsko jezero - jednodnevni izlet iz Sarajeva
Travnik, Semešnica i Ramsko jezero – jednodnevni izlet iz Sarajeva
Vezirski grad Travnik

Nakon što vas pokupimo na vašoj adresi oko 08:00 sati krenut ćemo u pravcu sjeverozapada ka našoj prvoj destinaciji – gradu Travniku. Travnik je dugi niz godina služio kao glavni grad bosanskog ejaleta i bio je poznat kao vezirski grad. Travnik je jedan od najbolje očuvanih gradova iz osmanskih vremena. Na ovom području nalazi se 28 zaštićenih kulturno-historijskih građevina. Među najvažnijim od njih svakako je čuvena Travnička tvrđava sagrađena još u 15. stoljeću a nadograđena nakon osmanskog osvajanja. U sklopu Travničke tvrđave nalazi se jako interesantan historijsko-etnološki muzej.

Pored tvrđave posjetit ćemo jedinstvenu Sulejmaniju, odnosno Šarenu džamiju. Uz prekrasne dekorativne arabeskne elemenate koji je krase, poznata je i kao jedina džamija u BiH koja u svom sklopu sadrži bezistan. Vrijedna posjete je svakako i Elči Ibrahim-Pašina medresa izgrađena daleke 1705. godine. Travnik je poznat i kao jedini grad u BiH koji ima dvije sahat-kule (jedna u Gornjoj čaršiji, izgrađena uz  Hadži Ali-beegovu džamiju i druga na Musali).

Svakako da ćemo vidjeti mnoga turbeta iz osmanskog perioda koja ovaj grad čine veoma posebnim, uključujući malo vezirsko groblje.

Travnik je poznat i po tome što je rodno mjesto Ive Andrića, jugoslavenskog romanopisca i  dobitnika Nobelove nagrade za književnost iz 1961. godine. Ulaz u rodnu kuću Ive Andrića je opcionalan.

Ovaj šarmantni grad poznat je i po lijepoj maloj rijeci koju nazivamo Plava Voda, smještenoj u samom centru grada. Tik uz rijeku nalazi se čuvena Lutvina kafana u kojem možete probati najbolju bosansku kahvu i čuti priču o Lutvinoj (Rudolfovoj) kafi.

 

Semešnica

Naša sljedeća destinacija je Eko selo “Semešnica” a nalazi se na rijeci Semešnici kod Donjeg Vakufa, 3km udaljeno od centra grada. Uz ribnjak, tu je restoran “Semešnica” koji vam nudi raznovrsnu ponudu jela i pića, kao i bungalovi, hladnjaci uz rijeku i klupe za odmor. Priroda je u ovom kraju čista do te mjere da su se u okolinu Semešnice vratili dabrovi. U eko selu možete vidjeti magarce, ponije, patke, pa čak i labudove.

Ramsko jezero

Ramsko jezero je  predivno akumulacijsko jezero na rijeci Rami u Prozor-Rami, na sjeveru Hercegovine. Jezero se nerijetko svrstava među najljepša jezera u Europi. Napravljeno  je 1968. godine. Najveća dužina jezera  je 12 kilometara, površina oko 1500 ha, najveća dubina oko 95 metara, dok su oscilacije vode i do 55 metara Jezersko područje  je ograničeno strmim vijencem planinskih masiva Raduše, Makljena, Ljubuše i Vrana. Slivno područje predstavlja sam početak Jadranskog slijeva, pa je voda koja dolazi u jezero izrazito čista i izvrsne kakvoće. Na Ramskom jezeru možete uživati u šetnji, kafi i u potpunosti se prepustiti jesenjoj čaroliji Ramskog jezera.

 

Ramsko jezero – video – Damir Misura  #VisitRama https://www.rama-prozor.info

POLAZAK iz SARAJEVA:

subota, 24.10.2020. u 08:00 sati

nedjelja, 25.10. 2020. u 08:00 sati

TRAJANJE TURE: 10-11 sati

CIJENA IZLETA: 35 KM

UKLJUČENO:

-Prijevoz modernim kombi-vozilima na principu “od vrata do vrata” što uključuje:

-Pick-up na vašoj adresi

-Drop-off na vašoj adresi

-Prijevoz u toku cijelog putovanja

-Obilazak, Travnika, Semešnice i Ramskog jezera

-Profesionalni turistički vodič

-Ture u malim grupama – max. 8 ljudi

NIJE UKLJUČENO:

-Troškovi hrane i pića

-Ulaznica za Travnilku tvrđavu

-Druge opcionalne ulaznice

-Privatni troškovi

REZERVACIJE:

-Putem booking forme na našoj stranici

-Poziv/sms/What’s App/Viber na broj: +387 61 240 286

-Email: info@meetbosnia.com

 

NAPOMENE:

*Zbog epidemiološke situacije u BiH a sukladno donesenim mjerama zaštite , obavezno je nošenje maski u vozilu.

*U toku izleta imamo slobodno vrijeme i vrijeme predviđeno za ručak. Ručak ne organizuje Meet Bosnia, ali naš vodič daje preporuke o mjestu gdje svi zajednički mogu ručati, ali isto tako dajemo opciju slobodnog izbora.

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

CityTravnik, Donj Vakuf, Semešnica, Gornji Vakuf
Price35 KM€
Activity (H)10-11 sati

Meet Bosnia Travel - City tours and excursions

Meet Bosnia is Travel agent located in Sarajevo, specialized in tours in Bosnia and Herzegovina and Balkan region. Years of experience is behind us and lots of satisfied customers, what is reason to continue in doing thing we love.

Contact Info

  • info@meetbosnia.com
  • +387 61 240 286

Recent tours