• info@meetbosnia.com
  • +387 61 240 286
  • 🎧 Customer service 24/7

Višegrad, Andrićgrad, Manastir Dobrun i Drvengrad-jednodnevni izlet iz Sarajevo “od vrata do vrata”

Višegrad, Andrićgrad, Manastir Dobrun i Drvengrad-jednodnevni izlet iz Sarajevo “od vrata do vrata”

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Šta očekivati:

-Nezaboravan cjelodnevni izlet  iz Sarajeva

-Prijevoz na principu “od vrata do vrata”

-Ture u malim grupama – max. 8 ljudi

-Profesionalni vodič

-Posjetu čuvenom UNESCO-vom starom mostu u Višegradu

-Obilazak kulturno-arhitektonskog kompleksa – Andrićgrad

-Posjetu Manastiru Dobrun- jednom od najstarijih pravoslavnih samostana na Balkanu

-Uživanje u  jedinstvenom etno-selo – Drvengrad u zapadnoj Srbiji

-Opcionalna vožnja čuvenom Šarganskom osmicom u Mokroj Gori

Višegrad, Andrićgrad, Drvengrad, Manastir Dobrun, Šarganska Osmica - jednodnevni izlet iz Sarajeva
Višegrad, Andrićgrad, Drvengrad, Manastir Dobrun, Šarganska Osmica – jednodnevni izlet iz Sarajeva
Višegrad

“U lijepom, starom gradu Višegradu…”

Naš izlet počinjemo iz Sarajeva sa vaše kućne adrese oko 07:00 sati i nastavljano prema istoku, ka dolini predivne smaragdno-zelene Drine i stižemo u Višegrad. Višegrad je grad prepun lijepih, malih sokaka a čuven po starom kamenom mostu, zadužbini Mehmeda-paše Sokolovića, velikog vezira bosanskog porijekla.  Na vrhuncu svoje moći Mehmed-paša je naredioda se u Višegradu na rijeci Drini sagradi najljepši most. Glavni arhitekt mosta bio je Mimar Sinan, najveći arhitekt Osmanskog carstva. Most je izgrađen 1577. godine u orijentalnom stilu i stoljećima mami uzdahe brojnih putnika. Ovaj čuveni  most jedan je od najvažnijih nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine i ušao je na UNESCO-vu listu svjetske baštine 2007. Most i njegova nevjerojatna povijest opisani su u knjizi Ive Andrića “Na Drini ćuprija” za koju je naš pisac dobio Nobelovu nagradu za književnost 1961. godine. Ovaj most simbolizira snagu i postojanost,  ono što odolijeva vremenu, ratovima i prirodnim katastrofama. On je nijemi svjedok koji i dalje stoji i promatra živote ljudi koji stoljećima prelaze rijeku.

Pored mosta, vidjet ćemo i mjesto gdje se desio jedan od najužasnijih zločina u toku rata 90-ih, u višegradskom naselju Bikavac. Milan Lukić, vođa srpske paravojne jedinice ‘Beli orlovi’ i njegovi vojnici, u kući Mehe Aljića zapalili su 70 Bošnjaka, mahom žena i djece.

Andrićgrad

U blizini čuvenog mosta u Višegradu nalazi se još jedna turistička atrakcija – Andrićgrad, također poznat kao Kamengrad. Andricgrad je projekt poznatog filmskog redatelja Emira Kusturice, inspirisan djelima i likovima spomenutog poznatog pisca,našeg nobelovca, Ive Andrića. Andrićgrad je turistički, kulturni, arhitektonski, administrativni i obrazovni kompleks koji je zapravo vizija kako bi izgledao Višegrad da ga nisu pzaobišli renesansa i druga povijesna razdoblja. U arhitektonskom pogledu, sam grad predstavlja spoj različitih razdoblja i stilova koji su se mijenjali kroz povijest ovog područja: bizantski stil, osmansko razdoblje, renesansa i klasicizam. Neki od glavnih objekata Andrićgrada su Institut Ivo Andrić, Spomen kuća, Centar za slavenske jezike, Likovna akademija, Vijećnica, renesansno pozorište i mnogi drugi. Pored ovih objekata, u Andrićgradu se nalazi više kafića i restorana gdje možete odmoriti.

Manastir Dobrun

Prije nego što pređemo granicu između Bosne i Hercegovine i Srbije posjetit ćemo Manastir Dobrun – jedan od najstarijih manastira na Balkanu. Manastir Dobrun smješten je u u dolini rijeke Rzav, u  slikovitom planinskom predjelu. Manastir je posvećen Uspeću presvete Bogorodice, a sagradili su ga 1343. vojvoda Pribil i njegovi sinovi Stefan i Petar. Bio je u potpunosti fresko uređen. Najvažnije sačuvane freske danas su prizori cara Dušana i njegove žene Jelene i  sina Uroša. Tijekom svoje povijesti, Manastir Dobrun nekoliko je puta razoren i obnavljan. Svoje najveće razaranje doživio je za vrijeme Drugog svjetskog rata, kada su ga Nijemci koristili kao skladište streljiva i kada je eksplodirao 1945.  Obnovljen je 1946. godine.

Drvengrad

Naša sljedeća destinacija je etno-selo Drvengrad.  Selo je također poznato i po imenu Kustendorf, što znači “obalno selo”. Nalazi se na zlatiborskom području u parku prirode Mokra Gora, u zapadnoj Srbiji. Ovaj je projekt započeo s nekoliko kuća izgrađenih kao kulisa za snimanje Kusturicinog filma “Život je čudo”. Ali ubrzo nakon toga, koncepcija stvaranja nečeg “neobičnog” postala je veoma atraktivna i nekolicina početnih drvenih koliba pretvorila se u sofisticirani etno-seoski kompleks. Drvengrad je tradicionalno selo u svom obliku i strukturi: pravougaonog je oblika, potpuno okružen drvenom ogradom, s ulaznim vratima postavljenim na jednom kraju njegove duže osi, sa glavnom ulicom gdje je mala nalazi se crkva s drvenim zvonikom, mnogo malih uličica, trgom i brojnim autentičnim kućicama od drveta.

Šarganska osmica

U Mokroj Gori, u blizini Drvengrada, kao opcionalnu turu, imat ćete priliku da uživate u vožnji čuvenim vozom “Nostalgija” na prugi Šarganska osmica. Ova pruga bila je žila kucavica i veza Evrope sa Jadranskim morem – od Beograda do Dubrovnika i Zelenike. Uskotračnom prugom od 760 mm, od 1925. do 1974. godine kroz tunele, preko mostova i kroz planinske usjeke saobraćao je čuveni voz “Ćira” ostavljajući za sobom prepoznatljivi miris dima parne lokomotive. Danas je sačuvan dio ove pruge na relaciji od  Mokre Gore do Šargan Vitasi. Od Mokre Gore do stanice Šargan Vitasi proći ćete kroz 22 tunela, preko pet mostova, savladati visinsku razliku od 300 metara i sve to na ukupnoj razdaljini od 15.440 metara. Za vrijeme vaše vožnje imaćete priliku da sa nekog od pet vidikovaca sagledate bogatstvo i prirodne ljepote ovoga kraja.

 

Šarganska Osmica - voz Nostalgija
Šarganska Osmica – voz Nostalgija

 

POLAZAK:

-subota, 10.10.2020. u 07:00

-nedjelja, 11.10.2020. u 07:00

TRAJANJE TURE: oko 11 sati

CIJENA: 35 KM

UKLJUČENO:

-Prijevoz “od vrata do vrata” što uključuje:

-Pick-up na vašoj adresi

-Drop-off na vašoj adresi

-Prijevoz tokom cijelog puta

-Ture u malim grupama – max. 8 putnika

-Profesionalni vodič-

-Besplatan ulaz u Andrićgrad

-Besplatan ulaz u Manastir Dobrun

 

NIJE UKLJUČENO:

-Troškovi hrane i pića

-Ulaznica za Drvengrad – 250 din (4 KM)

-Opcionalana vožnja Šarganskom Osmicom (900 din – 15 KM)

REZERVACIJE:

-Booking forma na našoj stranici

-Poziv/sms/Viber/What’s App: +387 61 240 286

-Email: info@meetbosnia.com

 

*Cijena je bazirana na grupi od 8 ljudi

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

CityVišegrad
Price35 KM€
Activity (H)

Meet Bosnia Travel - City tours and excursions

Meet Bosnia is Travel agent located in Sarajevo, specialized in tours in Bosnia and Herzegovina and Balkan region. Years of experience is behind us and lots of satisfied customers, what is reason to continue in doing thing we love.

Contact Info

  • info@meetbosnia.com
  • +387 61 240 286

Recent tours