• info@meetbosnia.com
  • +387 61 240 286
  • 🎧 Customer service 24/7

Travnik i Jajce – jednodnevni izlet iz Sarajeva na principu “od vrata do vrata”

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Šta očekivati:

-Nezaboravan cjelodnevni izlet iz Sarajeva

-Obilazak dragulja centralne Bosne – Jajca i Travnika

-Čuvena Travnička tvrđava

 -Šarena džamija u Travniku i vezirska turbeta

-Rodna kuća Ive Andrića u Travniku (opcionalan ulaz)

-Veličanstveni vodopad u Jajcu

-Katakombe u Jajcu i Hram boga Mitre (opcionalno)

-Plivska jezera

-Mlinčiči kod Plivskih jezera

-Profesionalni turistički vodič

-Prijevoz na principu “od vrata do vrata” modernim kombi-vozilima (8+1 sjedišta)

-Ture u malim grupama

Travnik i Jajce – jednodnevni izlet iz Sarajeva
Vezirski grad Travnik

Nakon što vas pokupimo na vašoj adresi oko 08:00 sati krenut ćemo u pravcu sjeverozapada ka našoj prvoj destinaciji – gradu Travniku. Travnik je dugi niz godina služio kao glavni grad bosanskog ejaleta i bio je poznat kao vezirski grad. Travnik je jedan od najbolje očuvanih gradova iz osmanskih vremena. Na ovom području nalazi se 28 zaštićenih kulturno-historijskih građevina. Među najvažnijim od njih svakako je čuvena Travnička tvrđava sagrađena još u 15. stoljeću a nadograđena nakon osmanskog osvajanja. U sklopu Travničke tvrđave nalazi se jako interesantan historijsko-etnološki muzej.

Pored tvrđave posjetit ćemo jedinstvenu Sulejmaniju, odnosno Šarenu džamiju. Pored prekrasnih dekorativnih arabesknih elemenata koji je krase, poznata je i kao jedina džamija u BiH koja u svom sklopu sadrži bezistan. Vrijedna posjete je svakako i Elči Ibrahim-Pašina medresa izgrađena daleke 1705. godine. Travnik je poznat i kao jedini grad u BiH koji ima dvije sahat-kule (jedna u Gornjoj čaršiji, izgrađena uz  Hadži Ali-beegovu džamiju i druga na Musali).

Svakako da ćemo vidjeti mnoga turbeta iz osmanskog perioda koja ovaj grad čine veoma posebnim, uključujući malo vezirsko groblje.

Travnik je poznat i po tome što je rodno mjesto Ive Andrića, jugoslavenskog romanopisca i  dobitnika Nobelove nagrade za književnost iz 1961. godine. Ulaz u rodnu kuću Ive Andrića je opcionalan.

Ovaj šarmantni grad poznat je i po lijepoj maloj rijeci koju nazivamo Plava Voda, smještenoj točno u centru grada. Tik uz rijeku nalazi se čuvena Lutvina kafana u kojem možete probati najbolju bosansku kahvu i čuti priču o Lutvinoj (Rudolfovoj) kafi.

Kraljevski grad – Jajce

Nakon posjeta Travniku nastavit ćemo prema Jajcu, glavnom gradu nezavisne srednjovjekovne Kraljevine Bosne. Jajce je poznato kao grad kamena, svjetla i vode. Ovaj grad-muzej pod otvorenim nebom, sagrađen je na obalama rijeka Plive i Vrbasa.  Stari grad Jajce kandidat je za UNESCO-ovu svjetsku baštinu, a zasigurno ćete shvatiti zbog čega kada otkrijete njegove čari i misterioznu i bogatu povijest koja privlači turiste širom svijeta.

U Jajcu ćemo prvo posjetiti najistaknutiji dio grada, njegov zaštitni znak, veličanstven vodopad, visok 18 metara, mjesto na kojem se rijeka Pliva naglo sliva u rijeku Vrbas. Vodopad Jajce dominira središtem Starog grada, što ovo mjesto čini jedinstvenim.

U ovom malom gradu vidi se nevjerovatna sinteza četiri carstva: rimsko, bizantsko, osmansko i austrougarsko, tri kraljevstva: bosansko, ugarsko i jugoslavensko, tri svjetske monoteističke religije: kršćanstvo (pravoslavlje i katolicizam), islam i judaizam, i različitih arhitektonskih stilova. Tvrđava Jajce sa svojim dugim obrambenim zidinama bila je uporište grada, nekadašnje kraljevske prijestolnice i posljednje teritorijalno vlasništvo Kraljevine Bosne. To je jedan od najprepoznatljivijih simbola Jajca, a vjeruje se da je izgrađena još u 13. stoljeću.

Jedan od najstarijih spomenika u Jajcu je Hram boga Mitre koji datira još iz rimskog doba. Ulaz u muzej je fakultativna posjeta.

U obrambenim gradskim zidinama Jajca nalaze se srednjovjekovne katakombe, spomenik posebne vrijednosti i važnosti. Krajem 14. stoljeća, kada je grad doživljavao veliki politički i kulturni razvoj, herceg Hrvoje naredio je da se te katakombe grade u granitnim stijenama kao mjesto posljednje rezidencije za sebe i obitelj vojvoda. U katakombama je 1943. boravio i radio Josip Broz Tito. 2003. godine Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine upisala je Katakombe kao nacionalni spomenik.

U blizini katakombi, vidjet ćemo i Crkvu sv. Marije i Toranj sv. Luke koji predstavlja jedini preživjeli srednjovjekovni toranj u kontinentalnom dijelu Balkana, kao i čuvenu “žensku džamiju”.

Jajce je postaje veoma važan grad i u povijesti Jugoslavije nakon što je tamo održana Druga konferencija antifašističkog vijeća za narodno oslobođenje Jugoslavije (AVNOJ) kojom je uspostavljena Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija. Moguća posjeta muzeju AVNOJ-a u Jajcu.

 

Nakon posjete kulturno-historijskim spomenicima grada Jajca uputit ćemo se ka predivnim Plivskim jezerima gdje možete uživati u kupanju, vožnji brodićem, šetnji ili kafi. U neposredoj blizini jezera nalaze se 400 godine stari mlinčići u kojima se još uvijek proizvodi brašno.

Nakon obilaska kraljevskog grada Jajca, krećemo nazad ka Sarajevu gdje ćemo vas ostaviti na vašoj adresi.

 

 

 

POLAZAK:

subota, 22.08.2020. u 08:00 sati

nedjelja, 23.08.2020.

TRAJANJE TURE: 11-12 sati

CIJENA IZLETA: 30 KM

UKLJUČENO:

-Prijevoz modernim kombi-vozilima na principu “od vrata do vrata” što uključuje:

-Pick-up na vašoj adresi

-Drop-off na vašoj adresi

-Prijevoz u toku cijelog putovanja

-Obilazak Jajca i Travnika

-Profesionalni vodič

-Ulaznica za Travničku tvrđavu

NIJE UKLJUČENO:

-Troškovi hrane i pića

-Opcionalne ulaznice za muzeje u Travniku i Jajcu

-Privatni troškovi

REZERVACIJE:

-Putem booking forme na našoj stranici

-Poziv/sms/What’s App/Viber na broj: +387 61 240 286

-Email: info@meetbosnia.com

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

CityJajce i Travnik
Price30 KM€
Period
DaysNedjelja, 02.08.2020.
Activity12 sati
Departure08:00
Return20:00
IncludedPrijevoz na principu "od vrata do vrata", profesionalni turistički vodič, ulaznica za Travničku tvrđavu

Meet Bosnia Travel - City tours and excursions

Meet Bosnia is Travel agent located in Sarajevo, specialized in tours in Bosnia and Herzegovina and Balkan region. Years of experience is behind us and lots of satisfied customers, what is reason to continue in doing thing we love.

Contact Info

  • info@meetbosnia.com
  • +387 61 240 286

Recent tours