fbpx

Meet Bosnia Travel

Logo for Meet Bosnia website colour
Ski turno fest

Turno skijanje na Bjelašnici | Poziv na takmičenje

VAŽNA OBAVIJEST

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova, datum održavanja takmičenja je pomjeren na 12.03.2023 13.03.2023.

Hvala na razumijevanju!

Meet Bosnia Tours vas oficijalno poziva na Takmičenje u Turno skijanju. Organizatori takmičenja su Visit Sarajevo, Olimpijski centar Bjelašnica, Meet Bosnia Tours i BH Sportlife.

Takmičenje u muškoj i ženskoj kategoriji će se održati 12.03.2023 i 13.03.2023. godine na planini Bjelašnici.

Sve posjetitelje očekuje nezaboravan provod na Turno Ski festu, a vrijedne nagrade su osigurne za prvo, drugo u treće mjesto.

Pored takmičenja, biti će upriličena prezentacija ski opreme, kao i nekoliko testnih vožnji Quad i Snowmoobile-a.

Na koji način takmičenje funkcioniše?

Takmičenje u turno skijanju se, kako je već navedeno, organizuje u dvije kategorije, muškoj i ženskoj. 

Ideja je da se kreće iz Babinog dola do međustanice gdje će stajati zastavica i redar koji će voditi zapisnik ko od takmičara i sa kojim rednim brojem je prošao kroz zastavicu. Takmičar koji prođe zastavicu, ima pravo da nastavi svoje učešće na takmičenju. Drugi redar će se nalaziti na početnoj stanici i njegov zadatak je da prati ko od takmičara je prvi prošao kroz cilj. 

Nakon što takmičar prođe kroz ciljnu ravninu, redar na početnoj stanici je u obavezi da kontaktira redara na međustanici kako bi se utvrdilo da li je takmičar prije prolaska kroz zastavicu na ciljnoj ravnini prošao i kroz zastavicu na međustanici nakon čega se proglašava pobjednik takmičenja. 

Prva osoba u muškoj i ženskoj kategoriji koja prođe kroz zastavicu na međustanici i zastavicu na ciljnoj ravnini i osoba za koju redari utvrde da je to uradila pošujući sva pravila je pobjednik takmičenja.

Prema organizaciji samog takmičenja u muškoj kategoriji, planirano je da takmičenje ide do vrha Bjelašnice, ali, ukoliko vremenski uslovi za to ne budu odgovarajući, takmičenje će se smanjiti na međustanicu.

Takmičenje i u muškoj i ženskoj kategoriji počinje u 10:00h oba dana takmičenja.

Prijave za takmičenje su obavezne preko prijavnog obrasca  –> Prijava, ili direktno kontaktiranjem agencije Meet Bosnia na telefonski broj: +387 61 240 286

Mapa rute

turno map

ŠTA JE TURNO SKIJANJE?

Za razliku od skijanja u odmaralištima i alpskog skijanja, turno skijanje je vid slobodnog ili planinskog skijanja gdje se skijaši ne kreću po već uređenim stazama.

Skijanje se odvija kroz odlazak u planinska prostranstva prekrivena snijegom. Ovakav tip aktivnosti zahtijeva penjanje i spuštanje kroz duboki snijeg uz pomoć specijalnih turno skija pomoću kojih je moguće pristupiti udaljenim planinskim vrhovima prije povratka nazad.

Turno skijanje nudi jedinstveno i izazovno iskustvo za sve ljubitelje adrenalina i avanture budući da često uključuje kretanje kroz neravan teren, ali i nepredvidive snježne uslove. Svakako, mnoge skijaše privlači ljepota i samoća skijanja kroz duboki snijeg gdje nema staze i ostalih skijaša, već ste jedino tu vi, sa svojim skijama ispred snježne planine.

Kombinacija skijanja i planinarenja, čini ovu disciplinu jednom od najpopularnijih zimskih aktivnosti gdje dobijate osjećaj beskrajne slobode i uživate u slobodnom vremenu.

Prijava na takmičenje

    Željeni datum takmičenja

    Proceed Booking