• info@meetbosnia.com
  • +387 61 240 286
  • 🎧 Customer service 24/7

Stolac i Trebinje – jednodnevni izlet iz Sarajeva na principu “od vrata do vrata”

Stolac i Trebinje – jednodnevni izlet iz Sarajeva na principu “od vrata do vrata”

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Šta očekivati:

-Nezaboravan cjelodnevni izlet iz Sarajeva

-Prijevoz na principu “od vrata do vrata” modernim kombi-vozilima (8+1 sjedišta)

-Obilazak hercegovačkih dragulja – Stolac i Trebinje, što uključuje:

-Nekropola stećaka Radimlja

-Ilirski grad Daorson kod Stoca – panorama

-Grob sarajevskog rabina Moshe Danona (kod Stoca)

-Stari grad Vidoški kod Stoca

-Grad Stolac

-Vodopad Provalije na rijeci Bregavi (Stolac)

-Stari grad Trebinje

-Arslanagića most u Trebinju

-Ljetna bašta Platani – Trebinje

-Manastir Hercegovačka Gračanica u Trebinju

-Profesionalni turistički vodič

-Ture u malim grupama (max 8 ljudi)

Stolac i Trebinje - Jednodnevni izlet iz Sarajeva
Stolac i Trebinje – Jednodnevni izlet iz Sarajeva

Meet Bosnia za vas organizuje još jedan nezaboravan cjelodnevni izlet iz Sarajeva. Nastavljamo sa otkrivanjem hercegovačkih bisera, a ovog puta to će biti predivni Stolac i Trebinje. Sa vašim vodičem obići ćete najzanimljivije atrakcije ovih gradova i lokaliteta u njihovoj blizini, a imat ćete i dovoljno slobodnog vremena za šetnju i upoznavanje ovih očaravajućih gradova.

Polasci iz Sarajeva su u subotu, 15.08. i u nedjelju, 16.08.2020. godine u 07:00 sati, a kao i uvijek, za vas organizujemo prijevoz “od vrata do vrata”.

 

Nekropola stećaka Radimlja

U blizinni Stoca ćemo svakako posjetiti nezaobilaznu Nekropolu stećaka Radimlja. Nekropola stećaka Radimlja najpoznatiji je lokalitet stećaka, srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika, u Hercegovini. Nalazi se 3 kilometra zapadno od Stoca, uz cestu Stolac – Čapljina, na lokalitetu Vidovo polje, nadomak sela Paprati. Nekropola spada u najvrjednije spomenike srednjovjekovnog perioda u BiH. Karakteristike koje ističu njenu vrijednost su: brojnost primjeraka, raznovrsnost i zastupljenost svih osnovnih oblika, relativno visoka umjetnička kvaliteta izrade, bogatstvo plastičnih dekoracija, reljefnih predstava i natpisa koji spominju povijesne ličnosti te sama njena dostupnost i smještaj. Na nekropoli se nalaze 133 stećka, od kojih je 63 ukrašeno. Karakteristični motivi sa stećaka ove nekropole jesu : arhitektonski ukrasi sa sve četiri strane stećka, stilizirani križevi, ljudske i životinjske figure, vinova loza, motivi iz lova i motivi s oružjem. Zaštitni znak ili znak raspoznavanja ove nekropole je muška figura s uzdignutom rukom i relativno velikom šakom i prstima, koja kao da govori putniku da će u ovom tvrdom i kršnom hercegovačkom kraju naići na gostoljubive i prijateljski raspoložene ljude.

Daorson

Na putu ka Stocu imat ćete priliku vijdeti Daorson (panoramski). Daorson  (grč.ΔΑΟΡΣΩΝ) je bio glavni grad heleniziranog Ilirskog plemena Daorsa koji su živjeli od 300. do 50. godine prije Krista u dolini rijeke Neretve. Ostaci ovog nekad najjačeg grada u širem području nalaze se u Ošanjićima, blizu Stoca u Hercegovini. Činile su ga tri cjeline od kojih je središnja bila tvrđava – akropola koja je bila opasana »kiklopskim« zidinama od golemih kamenih blokova (sličan onima u Mikeni u Grčkoj). U njoj su bili smješteni svi važniji upravni, javni i vjerski objekti. Daorson - Stolac

Daorson – StolacGrob sarajevskog rabina Moshe Danona

Naša sljedeća destinacija je grob Moshe Danona. Grob sarajevskog rabina Moshe Danona, cijenjenog člana židovske zajednice, nije samo nacionalni spomenik BiH, već zauzima i značajno mjesto u duhovnoj i materijalnoj kulturi židovskog naroda. Grob se nalazi na putu Mostar – Stolac u mjestu Krajšina na ulazu u Stolac. Rabin Mosha Danon pošao je 1830. pješice na put u Palestinu kako bi ispunio zavjet, ali ga je smrt na tom putu zatekla kod Stoca. Pokopan je na mjestu na kojem je umro, a kameni spomenik nad njegovim grobom simbolizira ploče na kojima je bilo zapisano deset Božjih zapovijedi. Putu Moshe Danona u Svetu Zemlju prethodili su legendarni događaji  iz 1819. godine kada je travnički Židov Moshe Haviljo prešao na islam i počeo poticati muslimane protiv svojih dojučerašnjih sunarodnjaka. Nakon što je pronađen mrtav, optuženi su i zatvoreni su svi ugledniji članovi židovske zajednice u Sarajevu. Kada se gradom pronio glas da će zatvorenici biti ubijeni, naoružane Sarajlije – muslimani opkolili su palaču Ruždi-paše i oslobodili zarobljene Židove. Rabin Danon se zavjetovao da će, ako se izbavi iz zatvora, otići u Palestinu, a ako na putu umre da ga sahrane na tom mjestu.

Grob Moše Danona - Stolac
Grob Moše Danona – Stolac

Stari grad Vidoški

Stolac kao grad sa veoma dugom i bogatom historijom, može se pohvaliti još jednim iznimno interesantnim nacionalnim spomenikom – Starim gradom Vidoški. Stari grad Vidoški se nalazi na lijevoj obali Bregave, iznad Stoca, odakle se pruža pogled na naselje, plodno Vidovo polje, rijeku Bregavu i okolna brda: Hrgud na sjeveru, Komanje brdo na istoku, Ošaniće na zapadu i uzvišenje Bašnik na jugu, na kraju Vidovog polja. Nacionalni spomenik sastoji se od donjeg grada, gornjeg grada, središnjeg platoa sa gradnjom iz razdoblja austrougarske uprave, pristupnog puta u ukupnoj duljini od 1200 m udaljenosti od donje kapije sve do gornje kapije, kao i dijela brda ispod bedema.Stari grad zauzima površinu od 20.503 m2. Zaštićen je lancem kamenih kula i bedema, koji su debeli oko 2 m, a izvedeni su od tesanih blokova kamena krečnjaka. Pored kula, grad ima i 10 cisterni (čatrnje) za vodu, magacin za brašno i objekte za stanovanje.

Stolac - Stari Grad Vidoški
Stolac – Stari Grad Vidoški

Rijeka Bregava i Vodopad Provalije

U Stocu ćete uživati u ljepoti rijeke Bregave, a nizvodno od stambenog kompleksa Begovina vidjet ćemo i vodopad Provalije nastao na ovoj rijeci.

Vodopad Provalije - Stolac; Photo Credit:@Americhhi
Vodopad Provalije – Stolac; Photo Credit:@Americhhi

 

Trebinje

Nakon Stoca, krećemo put Trebinja, grada koji poput Stoca ima iznimne prirodne ljepote te važne kulturno historijske spomenike. Među najatraktivnijim ljepotama ovog grada je svakako rijeka Trebišnjica, nekada najveća ponornica u Evropi (98 km), koja svojim najljepšim dijelom protiče kroz sam grad. Rijeka Trebišnjica, zbog mirnog toka, pogoduje odvijanju sportskih disciplina. Izuzetna čistoća i bistrina su pogodni za ronjenje, a zbog velikog ribljeg bogatstva, velika je atrakcija za ribolovce. Dom je i nekih endemskih vrsta poput ribe “gaovice” i nadaleko čuvene “čovječije ribice” koja nastanjuje njene podzemne tokove. Jedan od najljepših mostova na Trebišnjici je Petrovića (Arslanagića) Most koji ćemo posjetiti na našem izletu.

U samom centru grada pored Trebišnjice ćete pronaći mnoge od njih, a svakako da ćemo posjetiti i druge atrakcije u neposrednoj blizini grada.

Arslanagića Most - Trebinje
Arslanagića Most – Trebinje

Stari grad Trebinje

Trebinjski Stari grad je nastao kao potreba Turaka da organizuju svoje posjede u Hercegovini uslijed velikih promjena (Padom Novog i Risna u Mletačke ruke) nastalih u doba ratova sa Svetom ligom (1683-1699). Grad je sagrađen na desnoj obali Trebišnjice iznad najdubljeg mjesta u rijeci, tzv. Ban-vira, koji nosi naziv po legendi o banu koji se utopio u viru. Najveće zasluge za razvoj grada kao tvrđave nosi Osman-paša, osnivač porodice Resulbegović. On, 1714. godine započinje radove na gradu koje nakratko prekida rat sa Venecijom. Dovodi majstore iz Dubrovnika, a radnu snagu iz okolnih mjesta (Ljubinje, Cernica, Nikšić). Naredne godine oko grada je iskopan hendek (kanal) koji je povezan sa Trebišnjicom. Za njegovo vrijeme sagrađene su “Sultan-Ahmedova” i “Osman-pašina” džamija, te “sahat-kula” koja i danas uspješno prkosi zubu vremena. Stari grad “Kastel” je u početku imao oblik trougla koji je vremenom zaobljen, a svoju konačnu fizionomiju sa kulama, hendekom i bedemima dobio je u prve četiri decenije XVIII vijeka.

Ljetna bašta Platani

Platani su jedan od najprepoznatljivijih simbola Trebinja.  Ljetna bašta Platani predstavlja oazu u vrelim danima gdje ćete se moći okrijepiti u hladu drveća starog preko 120 godina. Sa prirodnim hladom 16 gorostasnih platana i preko 500 mjesta, u srcu grada, ova bašta je jedinstvena i predstavlja omiljeno mjesto sastajanja svih trebinjskih generacija, a i gostiju koji prolaze kroz ovaj grad na putu do Jadranskog mora.

Ljetna bašta Platani - Trebinje
Ljetna bašta Platani – Trebinje

Manastir Hercegovačka Gračanica

Turistički kompleks Hercegovačka Gračanica je najposjećenija lokacija sakralnog karaktera u istočnoj Hercegovini. Hercegovačka Gračanica je izgrađena kao ispunjenje želje čuvenog srpskog pjesnika Jovana Dučića izražene u njegovom testamentu. Želio je da bude sahranjen na jednom od brda koja okružuju Trebinje u crkvi nalik “onoj na Kosovu”, misleći na Kosovsku Gračanicu, najpoznatiju zadužbinu kralja Milutina iz 1321. godine.

Hercegovačka Gračanica - Trebinje
Hercegovačka Gračanica – Trebinje

Muzej Hercegovine – opcionalna posjeta

U centru grada Trebinja možete posjetiti u Muzej Hercegovine. Muzej Hercegovine je nastao kao plod ideje najpoznatijeg Trebinjca, pjesnika i diplomate, Jovana Dučića. Osnovan је 1952. godine. Prvo arheološko iskopavanje muzej je obavio 1957. godine na crkvi Sv. Petra u Zavali. Prvu publikaciju, pod nazivom Trebinje I, Vasilija Koraća, izdao je 1966. godine. Godine 1975. pokreće časopis Tribunija. Raspolaže sa oko 1.500 m² korisnog prostora, od čega je oko 800 m² izložbeni prostor.

 

 

POLAZAK IZ SARAJEVA: 

subota, 15.08.2020. u 07:00

nedjelja, 16.08.2020. u 07:00

*Mogući polasci i iz Konjica, Jablanice i Mostara

TRAJENJE TURE: 13 sati

CIJENA IZLETA: 35 KM

UKLJUČENO:

-Prijevoz modernim kombi-vozilima na principu “od vrata do vrata” što uključuje:

-Pick-up na vašoj adresi

-Drop-off na vašoj adresi

-Prijevoz u toku cijelog putovanja

-Ture u malim grupama (max. 8 osoba)

-Obilazak svih navedenih mjesta u Stocu i Trebinju

-Pratnja profesionalnog vodiča tokom cijelog puta

NIJE UKLJUČENO:

-Troškovi hrane i pića

-Ulaznica za Radimlju (2 KM)

-Opcionalni ulazi u muzeje

REZERVACIJE:

-Putem booking forme na našoj stranici

-Poziv/sms/What’s App/Viber na broj: +387 61 240 286

-Email: info@meetbosnia.com

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

CityStolac i Trebinje
Price35 KM€
Activity (H)13 sati

Meet Bosnia Travel - City tours and excursions

Meet Bosnia is Travel agent located in Sarajevo, specialized in tours in Bosnia and Herzegovina and Balkan region. Years of experience is behind us and lots of satisfied customers, what is reason to continue in doing thing we love.

Contact Info

  • info@meetbosnia.com
  • +387 61 240 286

Recent tours